1. 2. 2024, 17:13 | Vir: STA

Nov dan, nov sporni nakup: občinsko stanovanje na dražbi kupila sestra ruške županje, zdaj pa je tudi ona solastnica

Županja občine Ruše Urška Repolusk.

Facebook/Urška Repolusk - županja

Županja Občine Ruše Urška Repolusk je danes zatrdila, da je prodaja občinskega stanovanja, ki jo nekateri označujejo za sporno, potekala zakonito in da sama "ni naredila nič narobe".

S tem se je odzvala na očitke o domnevno koruptivnem ravnanju, ker je njena sestra leta 2020 kupila na javni dražbi občinsko stanovanje, kasneje pa je njegova solastnica postala tudi sama.

Županja je izpostavila, da je Občina Ruše leta 2020 razpolagala s 86 stanovanji, kar je v primerjavi s primerljivi občinami veliko število. S temi nepremičninami je občina letno ustvarjala primanjkljaj v višini 143.000 evrov, zato so poskušali del stanovanj prodati.

Županja je poudarila, da javna dražba omogoča transparentno prodajo, pod enakimi pogoji za vse, načrt prodaje stanovanj pa vedno odobri občinski svet. Tako je bilo po njenih besedah tudi v primeru domnevno spornega stanovanja.

Kot je dejala, je bilo to stanovanje vključeno v načrt prodaje že leta 2011, bilo je prazno in neobnovljeno, ni bilo neprofitno in občina je bila le delni lastnik stavbe, v katerem se nahaja. Neuspešni sta bili že dve javni dražbi zanj, decembra 2020 pa je bila sklicana še tretja dražba, in sicer le za 15 odstotkov nižjo izklicno ceno, namesto dovoljenih 30 odstotkov, je pojasnila Repolusk.

Poudarila je, da se je izločila iz vseh postopkov v zvezi s to prodajo, ko je izvedela, da se je na dražbo poleg še enega dražitelja prijavila njena sestra. Na koncu je kupila stanovanje sestra, in sicer za nekaj več kot 40.000 evrov. "Stanovanje je doseglo tržno ceno in bilo prodano po višji ceni kot katero koli drugo stanovanje, ki je bilo prodano do sedaj v mojem mandatu," je dejala županja.

Facebook/Urška Repolusk - županja

Meni, da je tarča podtikanj

"Sestra je reševala eksistenčni problem najine mame, ki je po smrti očeta ostala sama. Ker sestra živi v tujini, je po več kot enem letu zaradi spremenjenih okoliščin prodala polovični delež meni," je dodala.

Izpostavila je, da zakon o stvarnem premoženju države in lokalnih skupnosti natančno določa, kdo ne more sodelovati na takšni javni dražbi. "Tu ni omejitev za zaposlene na občini, za funkcionarje občine in naše družinske člane. Bi kot občanka Ruš morala biti v deprivilegiranem položaju pri nakupu nepremičnin v naši občini?" je vprašala. Meni, da je tarča "širjenja dezinformacij, podtikanj, javnih manipulacij z namenom ustvarjanja pritiska name in na moje najbližje".

Domnevno sporna prodaja stanovanja je omenjena v poročilu nadzornega odbora občine, ki je lani opravil nadzor nad pravnimi storitvami, prodajo občinskih nepremičnin, umeščanjem obvoznice in izvedbo več investicij v Rušah. Direktorica občinske uprave Katja Markač Hrovatin je na današnji novinarski konferenci povedala, da je nadzorni odbor na več mestih prekoračil svoja pooblastila in podajal napačno dejansko stanje ter posledično napačne ugotovitve. Poročilo po njenih besedah ne vsebuje vseh njihovih pojasnil in navaja neutemeljene, pavšalne ocene.

Ker gre po ocenah občinske uprave za nezakonit dokument, ga še niso dali v obravnavo občinskemu svetu. Posredovali so ga v presojo zunanjemu strokovnjaku in ministrstvom in skupaj z njihovimi mnenji bodo poročilo predložili občinskim svetnikom na naslednji seji, predvidoma sredi februarja, je dejala direktorica.

"To poročilo torej nikakor ni romalo v predal, kot nekateri trdijo, ampak je v presoji," je poudarila županja. Prav tako je zanikale očitke o domnevnem zvišanju njene plače: "Noben župan, tudi jaz ne, si plače ne more določati sam, ampak jo določa zakonodaja," je dejala.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord