N. V. | 25. 10. 2022, 19:07

Rusi trditve o ukrajinski bombi podkrepili s fotografijo, ki je nastala v Sloveniji

Twitter jedrska.si

Svoje ljudstvo opozarjajo pred ukrajinskim napadom. V dokaz so priložili fotografije, ki pa nikakor niso nastale v Ukrajini. Na njih je napis v slovenščini – "radioaktivno".

Rusko ministrstvo za zunanje zadeve je na družbenem omrežju Twitter objavilo kompilacijo fotografij, ki naj bi služile za podkrepitev trditve, da Ukrajina ustvarja tako imenovano umazano bombo

Menijo, da bi Ukrajinci napad z umazano bombo izkoristili za to, da bi za radioaktivno onesnaženje obtožili Ruse.

Za propagando uporabili fotografijo iz Slovenije

Med slovenskimi uporabniki Twitterja je precej pozornosti vzbudila fotografija na desni strani, na kateri naj bi bil radioaktivni material. Ta je v prozornih vrečah, na katerih je poleg rumeno-črnega znaka, ki opozarja na nevarnost radioaktivnosti, napis v slovenščini – "radioaktivno".

Po poročanju portala N1 je bila fotografija posneta v Sloveniji.

Je last Agencije za radioaktivne odpadke – ARAO, ki deluje na področju ravnanja z radioaktivnimi odpadki. Za N1 so z Agencije povedali, da je bila fotografija na Twitterju ruskega ministrstva objavljena brez njihove vednosti.

Kaj sploh je na fotografiji?

Šlo naj bi za dimne detektorje. Kot so pojasnili na Twitterju spletne strani Jedrska.si, gre za predmet splošne uporabe.

"Taki detektorji so delovali tudi več kot 30 let in so zato nekateri še vedno v uporabi. Vsebujejo radioaktivni vir, a ne teh, ki so navedeni v ruskem tvitu. Na desni sliki sta še 2 podobna dimna detektorja," so zapisali.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol