Š. T. | 25. 3. 2023, 14:40

Ruska vohuna v Ljubljani imela v hiši toliko denarja, da so ga šteli več ur

Profimedia/fotomontaža

Angleški časnik The Guardian je razkril zanimive podrobnosti o ruskem paru, domnevnih ruskih vohunih, ki sta bivala v ljubljanskih Črnučah.

O dveh domnevnih ruskih vohunih, ki so ju decembra aretirali v Ljubljani, poroča tudi časnik The Guardian. Pišejo da naj bi, medtem ko v Sloveniji čakata na sojenje, potekali diplomatski pogovori o njuni zamenjavi za osebe, ki so trenutno v zaporu v Rusiji. 

Maria Rosa Mayer Munos in Ludwig Gisch sta se leta 2017 s svojima majhnima otrokoma naselila v slovenski prestolnici Ljubljana. Ljudje, ki so par spoznali, so ju imeli radi, prišleka iz Latinske Amerike sta bila prijazna, a nikoli oblastna, radovedna, a nikoli vsiljiva.

Mayerjeva je odprla spletno umetniško galerijo, Gisch pa je vodil zagonsko podjetje s področja informacijske tehnologije. Prijateljem sta povedala, da ju je k selitvi v Evropo spodbudil strah pred uličnim kriminalom doma v Argentini. 

V pogovorih s približno ducatom ljudi, ki so poznali enega ali oba zakonca, sta se vedno znova pojavljali dve besedi: "navaden" in "prijeten". Sosedje so vztrajali, da so ljudje, ki živijo v hiši št. 35 (v Črnučah na Primožičevi ulici 35, op.p.), običajna družina, poroča The Guardian.

Profimedia

Konec januarja so slovenski mediji objavili novico o aretacijah in par povezali z rusko obveščevalno službo. Viri v Ljubljani so ta teden za The Guardian povedali, da sta bila "Maria in Ludwig" v resnici elitna ruska vohuna, znana kot "ilegalca". Do aretacij je prišlo, potem ko je Slovenija prejela namig tuje obveščevalne službe.

V nasprotju z "legalnimi" ruskimi obveščevalci, ki so preoblečeni v diplomate na ruskih veleposlaništvih po vsem svetu, ilegalci delujejo brez vidnih povezav z Moskvo. Več let se usposabljajo za izdajanje za tujce, nato pa so poslani v tujino, da zbirajo obveščevalne podatke. Mnogi imajo otroke, ki jih vzgajajo pod krinko, ne da bi vedeli, da so njihovi starši v resnici Rusi.

Policisti so preplavili hišo, aretirali zakonca in njuna dva otroka odpeljali v socialno oskrbo. Policija je vdrla tudi v pisarno, ki je bila v lasti para. Med najdbami je po navedbah vira, ki je bil seznanjen s preiskavo, "ogromna" količina gotovine; toliko, da so jo šteli več ur.

Velika zaloga gotovine, ki je bila najdena med preiskavo pisarne, bi lahko kazala na to, da so naloge para vključevale plačevanje ruskih neformalnih agentov ali informatorjev. Moskva včasih za tovrstne naloge uporablja ilegalce, saj bi lahko bili obveščevalci, ki delajo na veleposlaništvih, podvrženi rutinskemu nadzoru in bi tako tvegali razkritje virov.

Eden od virov angleškega časnika, ki pozna diplomatske zakulisje, je dejal, da je Moskva v neuradnih pogovorih po aretaciji hitro sprejela, da sta zakonca obveščevalna uslužbenca. Čeprav potekajo priprave na sojenje v Sloveniji, se Moskva in zahodne države dogovarjajo o njuni zamenjavi za osebo ali osebe, ki so trenutno zaprte v Rusiji, je dejal vir.

Slovenija, kjer je protiobveščevalno okolje šibkejše kot v številnih evropskih državah, vendar leži znotraj schengenskega območja prostega gibanja, je bila za par odlično izhodišče, saj sta lahko brez mejnih kontrol potovala po večini Evrope. "Večina njunih dejavnosti ni potekala v Sloveniji," je dejal eden od virov.