J. Z. | 24. 10. 2022, 06:00

S predsedniki še nismo končali, prihajajo že nove volitve: poiskali smo veliko zanimivih informacij

Bobo

Če se vam zdi, da je letošnja jesen v znamenju mnogih težkih, a pomembnih izbir, se ne motite. Po parlamentarnih in predsedniških nas čez manj kot mesec dni čakajo še tretje - lokalne volitve. 

Lokalne volitve, ki bodo potekale 20. novembra, bodo osme v samostojni Sloveniji. Volivci v 212 slovenskih slovenskih občinah bomo na lokalnih volitvah izbirali župane in člane občinskih svetov. Kjer župan ne bo izbran v prvem korgu, bo drugi krog potekal 4. decembra. Za župana je izvoljen kandidat, ki dobi večinsko podporo, torej več kot 50 odstotkov oddanih glasov. 

Skupaj z lokalnimi volitvami bodo v marsikateri občini volili tudi organe ožjih delov občine, kot so krajevne, vaške ali četrtne skupnosti. Po podatkih Geodetske uprave RS je imelo julija 2020 ožje dele 139 občin od skupaj 212. V njih je bilo skupaj 986 krajevnih, 180 vaških in 65 četrtnih skupnosti. Ožjih delov ni imelo 73 občin, 112 jih je imelo samo krajevne, 13 pa samo vaške skupnosti. Le dve občini sta imeli četrtni skupnosti, to sta Mestni občini Ljubljana in Ptuj.

Na lokalnih volitvah ima pravico voliti in biti voljen vsak občan, ki je na dan glasovanja dopolnil najmanj 18 let, je državljan Slovenije ali drugih držav članic Evropske unije, ki ima v Sloveniji prijavljeno stalno ali začasno prebivališče. Na lokalnih volitvah lahko volijo tudi tujci, ki imajo dovoljenje za stalno prebivanje. Volilno pravico imajo volivci samo v občini, kjer imajo prijavljeno stalno prebivališče.

Prihaja nova rubrika - Županski kabinet 

Marsikdo je v teh dneh že "naveličan" vseh volitev in kandidatov. A kljub temu ne gre pozabiti, da gre za pomembne odločitve, ki bodo vplivale tudi na to, v kakšnem okolju in družbi bomo živeli. 

Ker želimo, da je vaša izbira kar najbolj informirana in enostavna, bomo, tako kot smo to naredili pred prvim krogom predsedniških volitev v rubriki Predsedniški stolček, tudi tokrat pripravili vrsto zanimivih vsebin. Od intervjujev z nekaterimi župani do zanimivih statističnih podatkov. Ste vedeli, katera občina ima najvišje plače in katera najstarejše avtomobile? Vse to in še več boste v prihodnjih dneh in tednih lahko izvedeli v rubriki Županski kabinet

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol