STA/M.P. | 7. 7. 2022, 15:39

Dražjo elektriko in SKOK cene plina napovedal tudi ta slovenski ponudnik

Profimedia

Račun za plin bo za gospodinjstva višji za okoli 43 odstotkov oziroma za nekaj več kot 24 evrov na mesec.

Petrol, drugi največji ponudnik elektrike in četrti največji ponudnik plina v državi, bo s 1. septembrom podražil elektriko in plin za gospodinjstva. V podjetju, ki oskrbuje desetino slovenskih gospodinjstev, kot razlog navajajo visoke nabavne cene energije na borzah.

Kot pravijo, bodo s tem sledili tekmecem, ki dodatno prilagajajo cene zaostrenim razmeram na energetskem trgu.

Mesečni račun za elektriko bo višji za 8 evrov

Ceno elektrike je Petrol nazadnje zvišal decembra lani (in naletel na oster odziv vlade). Visoka tarifa bo od zdaj stala 141,46, nižja 87,8 evra, enotna 128,04 evra za megavatno uro (vsi zneski so z DDV).

Bobo

Znesek na položnici povprečnega porabnika se bo s tem zvišal z 62,8 na 70,9 evra. To pomeni za nekaj več kot 13 odstotkov oziroma približno 8 evrov na mesec, so izračunali v podjetju.

V Petrolu pojasnjujejo, da je veliko njihovih odjemalcev del kluba zvestobe, tako da si lahko z unovčenjem zlatih točk za obdobje pet mesecev znižajo račun do 10 odstotkov. V tem primeru bo znesek položnice višji za sedem odstotkov oz. okoli štiri evre na mesec.

Profimedia

Občutno zvišanje cene plina

Pri plinu bo medtem cena z DDV za gospodinjstva in male poslovne odjemalce po novem ceniku s 1. septembrom pri 0,08779 evra na kilovatno uro.

Kar pomeni, da bo račun za povprečnega gospodinjskega odjemalca višji za okoli 43 odstotkov oz. za nekaj več kot 24 evrov na mesec.

Tudi v tem primeru si lahko uporabniki z unovčitvijo zlatih točk račun znižajo za do 10 odstotkov. Ob polnem izkoristku popusta bi bil tako račun višji za nekaj nad 19 evrov na mesec.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord