28. 6. 2022, 17:02 | Vir: STA

Pri Gen-I OBČUTNO višji račun za elektriko za vsa gospodinjstva

Profimedia/fotomontaža

Kot obljubljajo, je to zadnja letošnja podražitev. Koliko višje cene bodo imeli po novem?

Kar pomeni, da bo račun povprečnega gospodinjskega odjemalca višji za približno 18 odstotkov.

Ob tem so se v podjetju zavezali, da do konca leta ne bodo višali cen električne energije za gospodinjstva.

Kako Gen-I pojasnjuje podražitev

Kot so zapisali v sporočilu za javnost, so se jeseni lani zavezali, da cen tako elektrike kot zemeljskega plina za svoje gospodinjske odjemalce ne bodo spreminjal do poletja 2022. Obljubo pa da so izpolnili.

Po devetih letih brez dražitev za gospodinjske odjemalce se zdaj cene tarif električne energije spreminjajo, a ostajajo najugodnejši dobavitelj, so navedli.

Za primerjavo so dodali, da je bila v zadnjih devetih letih povprečna veleprodajna cena 48,2 evra za megavatno uro (MWh), medtem ko je trenutna cena za nakup električne energije za leto 2023 te dni presegla 260 evra za MWh, torej je za več kot 500 odstotkov višja.

Profimedia

Kakšne bodo nove cene?

Gen-I je od začetka energetske krize pod svoje okrilje sprejel več kot 56.000 novih odjemalcev. "Odpovedi pogodb o dobavi nekaterih dobaviteljev, kot sta slovenski Telekom Slovenije in nemški EON, so namreč številne odjemalce ravno v času energetske krize pustile brez dobavitelja," so spomnili pri njih.

Tamino Petelinšek/STA

S cenami 0,08690 evra za kilovatno uro (kWh) za višjo tarifo, 0,05990 evra za kWh za manjšo tarifo in 0,08190 evra za kWh za enotno tarifo brez DDV oz. 0,10602 evra za kWh za višjo tarifo, 0,07308 evra za kWh za manjšo tarifo in 0,09992 evra za kWh za enoto tarifo z DDV bo račun povprečnega gospodinjskega odjemalca od avgusta naprej višji za okoli 18 odstotkov.

Kot pravijo, do konca letošnjega leta novih cen električne energije ne glede na zahtevnost razmer ne bodo višali. 

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.