30. 10. 2023, 11:38 | Vir: STA

Sadja bomo letos imeli manj, najslabše kaže tem vrstam ...

Profimedia

Letošnja letina večine poznih poljščin bo po pričakovanjih državnega statističnega urada povprečna. Grozdje naj bi obrodilo nekoliko slabše kot lani, za petino manjšo letino pa statistiki pričakujejo tudi pri poznih vrstah sadja. Letini sončnic in soje naj bi bili na drugi strani dobri.

Po podatkih o pridelkih na 5. september statistiki pričakujejo 8,9 tone koruznega zrnja na hektar, kar je za štiri odstotke nad desetletnim povprečjem. Povprečni pričakovani pridelek silažne koruze naj bi tehtal 41,4 tone na hektar, kar je v primerjavi z lanskim pridelkom za četrtino več, od desetletnega povprečja pa za sedem odstotkov manj. Povprečni pridelek poznega krompirja naj bi po napovedih statistikov znašal 23,6 tone na hektar. To je za 15 odstotkov več kot lani in za sedem odstotkov manj od povprečja zadnjih desetih let.

V slovenskih vinogradih naj bi pridelali 5,4 tone belih sort grozdja na hektar ali za približno 15 odstotkov manj od povprečja zadnjih desetih let. Pričakovani povprečni pridelek rdečih sort naj bi znašal 5,1 tone na hektar in bo za skoraj petino manjši od desetletnega povprečja. Pozne sadne vrste, med katere sodijo jabolka, hruške in maline, bodo po napovedih v intenzivnih sadovnjakih obrodile slabše.

Nabrali naj bi 18,9 tone jabolk na hektar, kar je za petino manj v primerjavi z lansko letino in tudi v primerjavi z desetletnim povprečjem. Pri hruškah v intenzivnih sadovnjakih naj bi bila letina za 15 odstotkov manjša od lanske. V povprečju naj bi nabrali 12,6 tone hrušk na hektar, kar je za več kot desetino manjši pridelek od desetletnega povprečja.

Profimedia

Bolje gre sončnicam

V ekstenzivnih sadovnjakih naj bi sadje obrodilo še slabše. Statistiki pričakujejo 9,4 kilograma jabolk na drevo, kar je četrtina prejšnje letine in za okoli 70 odstotkov manj od desetletnega povprečja. Povprečni pričakovani pridelek hrušk 5,8 kilograma na drevo je drugi najmanjši v zadnjem desetletju in predstavlja četrtino povprečne letine v zadnjih desetih letih.

Nekoliko bolj optimistične so medtem napovedi glede pridelka sončnic. Ta bo po ocenah za pet odstotkov večji od lanskega, obsegal naj bi 2,2 tone sončničnega zrnja na hektar. Tudi soje naj bi pridelali več, in sicer 2,6 tone na hektar oziroma za skoraj 15 odstotkov več v primerjavi z lanskim letom.

Buče bodo obrodile predvidoma za približno desetino manj, povprečni pridelek suhega bučnega zrnja naj bi znašal 0,4 tone na hektar ali za četrtino manj od desetletnega povprečja. Boljša letina se obeta tudi hmeljarjem. Povprečni pričakovani pridelek hmelja naj bi obsegal 1,6 tone na hektar, kar je za desetino več kot v lanskem sušnem letu in za četrtino manj v primerjavi s povprečjem zadnjih desetih let.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol