J. B. | 28. 3. 2023, 20:00

Saga slovenske neveste se nadaljuje: inšpektorat pritrdil njeni plati zgodbe in napovedal pregled v priljubljenem mariborskem hotelu

Profimedia/Booking/fotomontaža

Tri mesece pred načrtovano poroko v štajerski prestolnici sta bodoča mladoporočenca ostala brez rezerviranega prostora. Zdaj je bolj kot ne jasno, da se jima je zgodila krivica. 

Nedolgo tega smo na naši spletni strani pisali o zgodbi bralke Staše Horvat, ki se je nekaj mesecev pred načrtovano poroko znašla sredi čisto prave nočne more. Horvatova in njen srčni izbranec sta se v mesecu juliju želela poročiti v hotelu City Maribor.

Na številnih sestankih so bile osnovne podrobnosti usklajene, ponudba spisana, akontacija plačana. Skratka: vse je bilo dogovorjeno. 

Kljub vsemu je nedolgo tega prišlo do zapleta. V hotelu so nenadoma spremenili svojo ponudbo, nove pa ogorčena bodoča nevesta ni želela sprejeti.

Zgodila se ji je krivica

"Povedano mi je bilo, da pogostitev zgolj s pijačo več ni možna, ampak moramo obvezno pri njih vzeti še hrano ter plačati najem terase v višini 1500 evrov. Dodatno so mi še povedali, da akontacija, ki sva jo plačala, dejansko ni 'prava akontacija' ter da nimamo med sabo podpisane nobene pogodbe, zato dogovor, ki smo ga imeli več kot leto dni, v resnici ne velja," je tedaj razlagala Horvatova.

Profimedia

Odzvali so se tudi v hotelu City Maribor in ponudili svojo plat medalje (preberete si jo lahko tukaj). Toda kdo ima prav? Vsak je povedal svojo zgodbo in nastal je pravi gordijski vozel. Vozel, ki so ga zdaj vsaj delno presekali pri Tržnem inšpektoratu Republike Slovenije, h kateremu se je po pomoč obrnila Horvatova. In dobila odgovor, da se ji je zgodila krivica.

Povrnitev morebitne škode

"Dobila sem odgovor, da gre v mojem primeru nedvomno za pogodbeno razmerje s konkretnim hotelom. Torej za nekaj, kar so v hotelu zanikali," je poudarila Staša Horvat in navedla izsek iz odgovora tržnega inšpektorata.

Profimedia

"Če potem, ko je dano predplačilo, katerakoli od strank ne izpolni svoje obveznosti, potem ima nasprotna stranka pravico vztrajati pri izpolnitvi pogodbe ali pa pogodbo razdreti. V primeru razdora pogodbe morata obe stranka vrniti druga drugi vse, kar sta od sklenitve pa do razdora prejeli ena od druge. Stranka, ki je kriva za razdor, mora drugi stranki povrniti še morebitno škodo, ki je zaradi razdora nastala. Če je bilo dano predplačilo, se to vrača skupaj z zakonitimi zamudnimi obrestmi."

Kot je razvidno iz dokumenta, spisanega pri Tržnem inšpektoratu Republike Slovenije, bodo "pri omenjenem hotelu opravili pregled z vidika morebitne uporabe nepoštene poslovne prakse pri ponujanju in trženju organizacije porok".

Horvatova, ki trdi, da ji hotel ni izplačal zamudnih obveznosti in ji prav tako ni povrnil nikakršne škode, se ne glede na vse zapisano zaveda, da bo pravico verjetno morala iskati na sodišču.

Če ne bo dogovora, sledi tožba

"Že od vsega začetka mi je bilo jasno, da bi se mogla za terjanje škode obrniti na sodišče in da to ni v pristojnosti inšpektorata. Moj namen je bil predvsem, da se inšpektorat v konkretni zadevi izreče o tem, ali je pogodba sklenjena, ter da razjasni vse o posledicah neizpolnjenih obveznosti. To so storili in pritrdili vsemu, kar sem že trdila sama," pravi Staša Horvat in zaključuje: "V kolikor ne bomo prišli do poštenega dogovora med sabo, bova z zaročencem vložila tožbo."

Novo na Metroplay: Kako se dobro ločiti? | N1 podkast s Suzano Lovec