R.S. | 22. 9. 2022, 13:13

Saj ni res, pa je! Zamenjana pacienta sta imela oblačila označena z imenom in priimkom

Bobo
Saj ni res, pa je! Zamenjana pacienta sta imela oblačila označena z imenom in priimkom (foto: Bobo)

Na dan so prišle nove podrobnosti zamenjave pacientov v Splošni bolnišnici Celje.

Direktor Trubarjevega doma upokojencev Robert Potočnik je po zamenjavi pacientov dejal, da sta bila oba stanovalca oblečena v svoja oblačila, ta pa so bila označena z imenom in priimkom, poroča Žurnal24.si. 

"V času oddaje obeh stanovalcev je eden od stanovalcev govoril, kot je razbrati iz poročila ZD Sevnica, pa tudi med potjo v Celje. Poleg tega sta bila oba stanovalca oblečena v svoja oblačila, ki so označena s priimkom in začetnico imena," je pojasnil Potočnik.

Bobo

Povedal je, da nameščanje zapestnic ni predpisano in ni običajna praksa. "V domovih nameščanje zapestnic ni predpisano in ni običajna praksa, prav tako jih ne namešča izvajalec reševalnih prevozov, ampak jih pacienti dobijo v bolnišnici," je razložil Potočnik.

Odgovorno vodstvo bolnišnice?

Minister za zdravje Danijel Bešič Loredan je ocenil, da je za zamenjavo identitet bolnikov, tako kot je bilo ugotovljeno v internem strokovnem nadzoru, odgovorno vodstvo bolnišnice. "Seveda je pa to vse v domeni sveta zavoda, tako da jaz pričakujem, da se v naslednjih korakih o vseh poročilih o nadzoru svet zavoda kot nadzorni organ vendarle opredeli in bodo pač postopki izpeljani ustrezno, tako kot morajo biti," je dejal. 

Po domnevni zamenjavi identitete dveh pacientov v Splošni bolnišnici Celje je ministrstvo za zdravje že minuli petek sprožilo postopke za uvedbo sistemskega nadzora. "Gre za celovit nadzor glede izvajanja predpisov s področja opravljanja zdravstvene dejavnosti in zdravstvenega zavarovanja ter področja materialnega poslovanja, pa tudi nadzor nad strokovnostjo, kakovostjo in varnostjo dela v celjski bolnišnici in zdravstvenem domu Sevnica."

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.