R. K. | 12. 4. 2023, 10:24

Samovoljno ravnanje? V stranki Roberta Goloba mimo koalicijskih strank vložili novelo zakona

Profimedia

Konkretne rešitve in morebitne javnofinančne posledice, ki bi jih prinesel zakon, bodo znane kmalu.

Največja koalicijska stranka Gibanje Svoboda je sinoči vložila novelo zakona, ki na novo ureja zdravstveno zavarovanje. V Golobovi stranki naj bi z vložitvijo novele hiteli, da jih pri tem ne bi prehitela opozicijska SDS. Kljub temu, da SD in Levica pri vložitvi zakona nista sodelovali, pa po neuradnih informacijah predlog o uknitvi zdravstvenega zavarovanja podpirajo, poroča N1

Konkretne rešitve bodo znane kmalu

Sprememba zakona, ki so jo v torek zvečer poslanci Gibanja Svoboda vložili v parlamentarni postopek, naj bi po informacijah omenjenega medija dopolnilno zdravstveno zavarovanje prenašala v obvezno zavarovanje.

Profimedia

Konkretneje bodo predstavniki vlade o noveli zakona spregovorili na novinarski konferenci, na kateri bosta poleg Goloba sodelovala tudi minister za zdravje Danijel Bešič Loredan in minister za finance Klemen Boštjančič. Pričakovati je, da bodo predstavili konkretne rešitve in tudi morebitne javnofinančne posledice. Z dopolnilnim zavarovanjem namreč zavarovalnice letno zberejo kar 600 milijonov evrov.

Je za hitenje kriv dvig premije?

Idejo, da bi poslanci Gibanja Svoboda parlamentarni predlog za ukinitev zdravstvenega zavarovanja v parlamet vložili takoj, naj bi Golob predstavil na včerajšnji seji poslanske skupine stranke. Ocenil naj bi namreč, da je dvig premije za kar 30 odstotkov, za katerega so se odločili pri zavarovalnici Generali, sledili pa naj bi mu tudi preostali dve zavarovalnici Vzajemna in Triglav Zdravje, nesprejemljiv, zato morajo nekaj storiti, piše N1.

Profimedia

Rešitve, ki naj bi nadomestila sedanje dopolnilno zdravstveno zavarovanje, predsednik vlade po informacijah navedenega medija ob tem ni podorobneje pojasnil, je pa dejal, da bodo spremembe mogoče tudi po vložitvi predloga. Časa za razpravo bo več, ker bo predlog novele zakona obravnavan po rednem postopku. Upoštevali pa bi lahko tudi rešitve, ki bi bile predstavljene v splošni razpravi, in besedilo dokončno oblikovali s pomočjo amandmajev.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord