22. 2. 2024, 12:06

Nekdanjo udeleženko Kmetije razkurili na velenjski občini: dali so ji pet dni časa, da ...

TikTok/Sara Bajec/posnetek zaslona

Sara Bajec, ki je v zadnjih tednih postala obraz protestnikov v Velenju, se je med poskusom "kreiranja nove realnosti" znašla pred oviro.

Na valentinovo je najvidnejši obraz velenjskih protestnikov - nekdanja udeleženka resničnostnega šova Kmetija Sara Bajec - na enem od mestnih travnikov na lastno pest zasadila sadno drevo. Zasaditev drevesa je Bajčeva pospremila s pojasnilom, da je to eden od načinov, kako "spreminjati svet". Po njenih besedah gre za "kreiranje in vizualiziranje nove realnosti".

@sara.bajec ...KAKO SPREMENITI SVET... #fyp #velenje #narava #svet #politika #zeleno #tiktokslo #slovenija ♬ original sound - Sara Bajec

Kljub njenim pojasnilom pa nad to gesto v Mestni občini Velenje niso bili preveč navdušeni, zato so ji poslali obvestilo, da mora drevo odstraniti.

Veselje ni trajalo dolgo

"Skupaj s sosedi smo zvizualizirali, da bo ta travnik postal en tak sadni park, kjer bodo sadna drevesa, kjer bodo gnezdili ptički, kjer se bodo lahko otroci pod sencami dreves sladkali z njihovimi sadeži in se igrali, mi pa počivali na klopcah," je v posnetku, ki ga je na TikToku objavila ob zasaditvi drevesa, v poetičnem tonu povedala Sara Bajec.

"Evo jo, moja prva sadikica je hruška. Ime sorte je Junijska lepotica," je dodala in sveže zasajeno drevo pokazala na kameri

A njeno veselje ni trajalo dolgo, saj je že en teden pozneje z velenjske mestne občine prejela dopis, v katerem jo prosijo, naj drevo, ki so ga na javni površini zasadili s prijatelji, v roku petih dni od prejema dopisa odstranijo oziroma posadijo na kakšno drugo zemljišče, ki ni v lasti Mestne občine Velenje. Ob tem jo naprošajo, da jih o odstranitvi drevesa tudi pisno obvesti, je pojasnila na TikToku.

@sara.bajec ...TOŽTE ME... #fyp #velenje #narava #drevo #mestnaobcinavelenje #tiktokslo #slovenijatiktok ♬ original sound - Sara Bajec

Dopis je Bajčevo razkuril

Kot kaže, pa Bajčeva, ki jo je, kot je dejala, dopis "malo razkuril", navodil mestne občine ne namerava upoštevati. "Zdaj pa iz principa ne bom plačala komunale in bom za ta znesek, kolikor bo, verjetno bo okoli 200 evrov, kupila sadike in jih bom posadila vsepovsod, potem me pa vi tožite," je povedala v videoposnetku, ki ga je objavila na TikToku.

Kasneje je objavila še en posnetek, v katerem je povzela dopis, ki ga je napisala v odgovor na mestno občino. "Razloge za presaditev oziroma pravno podlago podlago za presaditev drevesa navajate iz odloka iz leta 2011, po katerem naj bi za zasaditev katerekoli rastline na javnih površinah bilo potrebno imeti soglasje lastnika zemljišča," je zapisala v svojem odgovoru.

@sara.bajec ...NI JABOLKO SPORA HRUŠKA... #fyp #drevo #narava #slovenija #tiktokslo #slovenijatiktok #velenje #mestnaobcinavelenje ♬ original sound - Sara Bajec

Ob tem se je mestni občini opravičila, ker, "glede na to, da je ta odlok star 13 let", zanj ni vedela, zato jih o namenu zasaditve drevesa tudi ni posebej prosila za soglasje.

Naknadna prošnja za soglasje

Dodala je, da je bila prepričana, da je zasaditev drevesa dovoljena. In ne le dovoljena, menila je celo, da je "v tem času to zaželeno in častno dejanje". Zatrdila je, da je bilo drevo zasajeno strokovno, sama pa je obljubila, da bo zanj primerno skrbela, zato mestna občina z drevesom naj ne bi imela nobenega dela, "razen, če si seveda občina to želi, v tem primeru seveda z veseljem prosim za sodelovanje pri negi tega čudovitega drevesa", je zapisala.

"Na tam mestu torej naknadno vlagam prošnjo za soglasje za njegov obstanek ter sočasno priglašam željo okoliških stanovalcev, da se na omenjenem travniku zasadi še več sadnih dreves. Želimo si namreč urbani sadovnjak, ki bo nudil prebivalcem prostor za vsesplošno boljše počutje," je med drugim še dejala v posnetku, kjer je povzela svoj odgovor mestni občini.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord