K. Ž. | 22. 11. 2023, 07:00

Ujeti na laži? V SDS opozarjajo na 170-odstotno rast posilstev migrantov, podatki policije pa kažejo drugačno zgodbo

Profimedia

Nedavno je poslanka stranke SDS izjavila, da se je število posilstev nezakonitih migrantov zvišalo za kar 170 odstotkov. Ali gre pri navedbi za nepotrebno napihovanje ali je trditev pravzaprav resnična?

Pripadniki stranke SDS velikokrat polnijo naslovnice medijev zaradi svojih "domoljubnih" izjav, ki nemalokrat mejijo na ksenofobijo. Zavračajo vse, kar je povezano s tako imenovano woke kulturo, in zagovarjajo zaprtje mej ter družinske vrednote. A kljub dejstvu, da njihove izjave pogosto naletijo na neodobravanje drugih političnih polov, še naprej uživajo precejšnjo podporo. Tako veliko, da so nedavno po priljubljenosti premagali celo zdajšnjo vlado z Robertom Golobom na čelu.

Pri tem se zagotovo poraja vprašanje, kako je mogoče, da stranka, ki poveličuje nekdanjega zapornika, uživa takšno podporo Slovenk in Slovencev. Ali gre za to, da govorijo, kar želijo ljudje slišati? Ali pa so morda izjemno izurjeni v propagandi in zavajanju javnosti?

Pred nekaj tedni je stranka SDS na vlado naslovila predlog priporočil vladi za ustavitev nezakonitih migracij, učinkovite ukrepe za zaščito meje Republike Slovenije ter krepitev varnosti državljank in državljanov. V ozadju pobude je stala poslanka SDS Anja Bah Žibert, ki je na tiskovni konferenci dejala, da so predlogi nastali na podlagi prošenj, ki prihajajo od prebivalcev, ki so vsak dan bolj zaskrbljeni zaradi povečane kriminalitete in nasilja, ki smo mu priča zadnje čase.

Žiga Živulović jr./BOBO

Dejstvo je, da v Sloveniji zadnje čase opažamo rast kriminala, toda ali je vse to res doseglo takšne razsežnosti, kot trdi poslanka?

Poslanka je tako poleg drugih varnostnih vprašanj glede nezakonitih migracij naslovila tudi temo kaznivih dejanj zoper spolne nedotakljivosti: "Prav tako so v policiji nedavno potrdili, da je zaznati velik porast posilstev, ki so jih zagrešili nezakoniti migranti, in to za kar 170 odstotkov. Koliko napadov zoper življenje in telo ter spolno nedotakljivost se je zares storilo, pravzaprav nihče ne ve, kajti policija te podatke preprosto prikriva oziroma o tem ne obvešča javnosti in jih poda ali predstavi, ko mediji o tem izvejo in poročajo," je poudarila. V izjavi nemudoma opazimo veliko nasprotovanje: namreč, kako lahko poslanka ve, da se je število posilstev zvišalo za kar 170 odstotkov, če policija po njenem mnenju te podatke uspešno prikriva?

Delo policije vselej transparentno

Za pojasnila smo se obrnili tudi na policijo, kjer so zagotovili, da policija podatkov ne prikriva. "Podatke o delu policije, ki zajemajo tudi podatke o obravnavanih kaznivih dejanjih, tudi zoper spolno nedotakljivost, policija vsako leto objavi v polletnem in letnem poročilu o delu," so zapisali. Prav tako so dejali, da policija nikakor ne vodi podatkov po kriteriju narodne pripadnosti, kriteriju "nezakoniti migranti" ali "ilegalni migranti". Namesto teh podatkov lahko posredujejo podatke le o državljanstvu oseb oziroma osumljenih za obravnavana kazniva dejanja.

Bobo

Policija prav tako obvešča javnost o storjenih kaznivih dejanjih, iz tega pa so običajno izvzeta nekatera kazniva dejanja ali dogodki, med katere spadajo tudi kazniva dejanja zoper spolno nedotakljivost. V teh primerih zadevo najpogosteje prevzamejo kriminalisti. "Stremijo k temu, da so razgovori opravljeni strokovno in hkrati subtilno ter s posebnim odnosom do žrtve. Gre za najhujša kazniva dejanja, kjer je zbiranje obvestil za žrtve izredno obremenjujoče in neprijetno. Tudi morebitno obveščanje javnosti o omenjenih kaznivih dejanjih brez podrobnejših podatkov bi lahko pri žrtvi sprožilo ponovno viktimizacijo, kar je tudi razlog, da so ta kazniva dejanja izvzeta iz rednih oblik obveščanja javnosti," so dodali na policiji. 

Kakšno je resnično stanje?

Na podlagi statistike, ki jo je posredovala policija in zajema obdobje od 1. januarja 2020 in do 31. decembra 2022, je mogoče videti, da čeprav se je število kaznivih dejanj zoper spolno nedotakljivost povečalo, ta rast ni drastična. Leta 2020 so tako policisti obravnavali 46 posilstev, leto pozneje 55, leta 2022 pa 74.

Pregled obravnavanih kaznivih dejanj posilstva do leta 2022.

Pregled obravnavanih kaznivih dejanj posilstva do leta 2022.

Policija

Posredovali so tudi podatke obravnavanih kaznivih dejanj, ki se nanašajo na tekoče obdobje od 1. januarja 2022 do 31. oktobra 2023. Vsi primeri so bili zaključeni z ovadbo. Kot je razvidno iz spodnje tabele, je policija do konca oktobra 2023 obravnavala 60 posilstev, medtem ko jih je v letu 2022 obravnavala 61. Vsekakor je bil to strm porast od leta 2021, ko je bilo obravnavanih 31 posilstev, a kot je razvidno iz tabele, ni porasta za 170 odstotkov. 

Pregled obravnavanih kaznivih dejanj posilstva do leta 2023.

Pregled obravnavanih kaznivih dejanj posilstva do leta 2023.

Policija

Podatke o osebah oziroma osumljenih storilcih za obravnavana kazniva dejanja posilstva po državljanstvu lahko policija prav tako pripravi le za primerljivo obdobje. To pomeni, da so podatki za leto 2023 pripravljeni do 31. oktobra 2023, za 2020-2022 pa za enako primerljivo obdobje. Pri podatkih o osumljenih storilcih iz tretjih držav je največ osumljenih storilcev ovadenih za kazniva dejanja posilstva iz BiH in Kosova.

"Pri tem moramo opozoriti, da se število obravnavanih KD posilstva število osumljencev za omenjena KD ne ujema. Za eno KD je namreč lahko osumljenih več storilcev, hkrati pa je lahko en storilec osumljen storitve več KD," so še pojasnili pri policiji.

 

Pregled obravnavanih osumljencev in oškodovancev po državljanstvu.

Pregled obravnavanih osumljencev in oškodovancev po državljanstvu.

Policija

Več kot očitno podatki, pridobljeni od policije, kažejo na neresničnost poslankinih besed. Vprašanja glede vira podatkov smo naslovili tudi na stranko SDS, a odgovora nismo prejeli. Prav tako so v stranki že umaknili predlog priporočil vladi za ustavitev nezakonitih migracij. Kot razlog so navedli nekatere spremenjene okoliščine, ki so povezane s to tematiko. A čeprav je predlog umaknjen, je škoda že storjena, saj se med Slovenci širita nepotreben strah in panika. 

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol