11. 6. 2024, 22:01 | Vir: STA

Predlog SDS zavrnjen: vlada ne bo poravnala glob slovenskih ribičev

Profimedia

Predlog stranke SDS so na nujni seji podprli štirje člani odbora, osem jih je bilo proti.

Odbor DZ za notranje zadeve, javno upravo in lokalno samoupravo je zavrnil predlog stranke SDS, po katerem bi vlada poravnala globe, ki so jih slovenskim ribičem za ribolov v Piranskem zalivu kljub arbitražni razsodbi izrekli hrvaški organi. Predlog je po besedah predstavnikov koalicije neustrezen, vlada pa že pripravlja ustreznejšega.

Predlog največje opozicijske stranke po mnenju predstavnikov koalicije v odboru ni sprejemljiv, češ da bi plačilo glob, ki so jih ribičem izrekli hrvaški organi, pomenilo, da Slovenija priznava pristojnost hrvaških organov v delu morja, ki po arbitražni razsodbi pripada Sloveniji.

Profimedia

Enako mnenje so že podali vladni odbori. Vlada je ob tem sporočila, da pripravlja ustreznejši predlog spremembe zakona, kar so med sejo odbora DZ večkrat izpostavili tudi predstavniki koalicijskih strank. Vladni predlog naj bi med drugim predvideval, da bo vlada ribičem zagotovila oz. povrnila sredstva za plačilo glob in stroškov pravne pomoči, če bodo hrvaški organi začeli prisilne izterjave.

Do teh po besedah predstavnikov koalicije v odboru DZ namreč še ni prišlo, vsaj ne za tiste globe, ki so jih hrvaški organi slovenskim ribičem izrekli za ribolov v delu morja, ki po arbitraži pripada Sloveniji. Evropsko sodišče za človekove pravice (ESČP) je sredi maja v primeru pritožb slovenskih ribičev proti Hrvaški zaradi izdajanja kazni za ribolov v Piranskem zalivu soglasno odločilo, da pritožbe niso dopustne, saj da bi pritožniki lahko predvideli, da bo njihovo ravnanje v spornih vodah predstavljalo prekrške v skladu s hrvaško zakonodajo.

Stranka SDS je v luči tega pripravila predlog spremembe zakona, po katerem bi vlada ribičem pomagala. Med drugim naj bi jim v 30 dneh poravnala izterjane globe, tudi tiste, ki so še v zahtevkih. Globe sicer skupaj znašajo okoli 3,4 milijona evrov. Za petek je sicer predvidena izredna seja DZ, na kateri bodo poslanci obravnavali predlog stranke SDS.