J. Z. | 8. 9. 2022, 12:23

Poslanci SDS na nogah, v parlamentu vre: se bo moral minister Luka Mesec testirati na prepovedane droge?

Bobo/posnetek zaslona/fotomontaža

Poslanci stranke, ki jo vodi Janez Janša, so prepričani, da mora v državnem zboru priti do korenitih sprememb. Želijo si, da bi vsi politični funkcionarji dokazali, da pomembnega dela ne opravljajo pod vplivom prepovedanih substanc.

27 poslancev stranke SDS je v preteklih dneh opravilo testiranje za prepovedane droge. Kot je pojasnil Dejan Kaloh, so bili vsi testi negativni. Zato pričakuje, da bodo tudi preostali poslanci in poslanke prešli od besed k dejanjem in se prostovoljno testirali na prepovedane droge ter hkrati podprli zakon o obveznem testiranju.

Poslanec SDS Žan Mahnič je s predlogom sicer v parlamentu že pozval ministra za delo Luko Mesca, da opravi testiranje na droge, a je predsednica DZ Urška Klakočar Zupančič njegov predlog zavrnila. Poslanci največje opozicijske stranke so prepričani, da se je minister na eni od sej v parlamentu nenavadno obnašal, kar bi po njihovem mnenju lahko pripisali tudi uporabo drog. 

Kaloh je kot pozitiven zgled izpostavil finsko premierko Sanno Marin, ki se je znašla pod plazom očitkov, da je na zabavah konzumirala droge, so sporočili iz SDS. "Sanna Marin je pojasnila, da je na zabavi s prijatelji pila alkohol, a da je zavrnila dvomljivce, je seveda takoj opravila test na droge, ki je bil negativen," je dodal.

Poslanec je omenil tudi "afero Fotopub", kjer gre po njegovem na eni strani za zavržne domnevne spolne zlorabe in posilstva, na drugi strani pa za konzumacijo vseh možnih drog. "Teh umetniških performansov, ki so se kasneje povsem izrodili, so se dokazano udeleževali tudi ministri aktualne vlade. Kaj si o vsem skupaj lahko mislimo? Nič kaj dobrega," je sklenil.

Zato je vse ministre in predsednika vlade Roberta Goloba pozval, da se gredo prostovoljno testirat na prepovedane droge. Poleg tega pa želijo v SDS z zakonom določiti obvezno testiranje za funkcionarke in funkcionarje na prisotnost prepovedanih drog.

Pričakovano ravnanje poslancev državnega zbora, predsednika republike, predsednika vlade, ministrov in državnih sekretarjev je, da opravljajo naloge vestno, nepristransko in kakovostno, so prepričani.

Predlagajo, da bi se moral vsak funkcionar enkrat v koledarskem letu svojega mandata udeležiti testiranja na prisotnost prepovedanih drog v organizmu. Testiranje bi izvedel Inštitut za sodno medicino v osmih intervalih v koledarskem letu.

Če se poslanec ne bi odzval na povabilo za testiranje, bi se domnevalo, da je izvid na prisotnost prepovedane droge pozitiven.
 

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord