20. 5. 2022, 16:12 | Vir: STA

Sprememba v SDS, kdo bo vodil njihovo poslansko skupino?

Profimedia

Nove vodje poslanskih skupin je na posvet že povabil Borut Pahor. O čem se bodo pogovarjali?

V državnem zboru so dokončno oblikovane vse poslanske skupine in znani njihovi vodje. Predsednica DZ Urška Klakočar Zupančič je o tem obvestila predsednika republike Boruta Pahorja.

Ta je vodje že povabil na posvet o tem, komu naj podeli mandat za sestavo vlade. Najverjetnejša podpora se obeta Robertu Golobu, DZ bi lahko o kandidatu glasoval že prihajajočo sredo.

Profimedia

Pahor bo posvete z vodjami poslanskih skupin glede prihodnjega mandatarja opravil v ponedeljek, v DZ pa tako že isti dan pričakujejo njegov predlog kandidata za mandatarja, je danes v izjavi za medije dejala Klakočar Zupančičeva.

Poslansko skupino SDS bo vodila Jelka Godec

Poslansko skupino Gibanja Svoboda bo do najverjetnejše izvolitve za mandatarja vodil predsednik stranke Robert Golob. Njegova namestnika sta poslanca Tamara Kozlovič in Borut Sajovic.

Kdo bo Goloba nasledil na čelu poslanske skupine, za zdaj še ni znano, Klakočar Zupančičeva pa je danes napovedala, da bodo o tem odločali poslanci. Namignila je, da bi lahko to mesto zasedel "kdo od zdajšnjih namestnikov ali kdo drug".

Bobo

Do sprememb je prišlo v poslanski skupini največje stranke, ki bo predvidoma sestavljala opozicijo. Namesto Danijela Krivca, ki je poslansko skupino SDS vodil v prejšnjem mandatu, bo vodenje prevzela Jelka Godec. O zamenjavi je v četrtek odločil izvršilni odbor SDS. Namestnika Godčeve sta poslanca Karmen Furman in Zvonko Černač.

Kako bo z ostalimi strankami?

Poslansko skupino NSi bo za zdaj vodil Jožef Horvat, njeno vodenje pa naj bi po primopredaji poslov na ministrstvu za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti prevzel Janez Cigler Kralj. Namestnik vodje poslancev NSi bo v tem sklicu parlamenta Aleksander Reberšek.

Vodenje poslanske skupine SD bo prevzel Jani Prednik, njegov namestnik bo do najverjetnejšega imenovanja na mesto gospodarskega ministra Matjaž Han, poslansko skupino Levice pa bo še naprej vodil Matej Tašner Vatovec. Namestnik je poslanec Miha Kordiš.

Bobo

Poslansko skupino narodnih skupnosti bo še naprej vodil predstavnik italijanske manjšine Felice Žiža. Na posvete k predsedniku republike pa sta vabljena oba, tudi predstavnik madžarske manjšine Ferenc Horvath.

Kmalu bo dorečena tudi razdelitev delovnih teles DZ

V prihodnjem tednu bo DZ glasoval tudi o razdelitvi mest v delovnih telesih DZ, je sporočila Klakočar Zupančičeva. To vprašanje je po njenih besedah že na mizi, z vodji poslanskih skupin so v četrtek o tem razpravljali že na neformalnem posvetu.

Na torkovem kolegiju predsednice DZ bodo posamezna mesta v delovnih telesih DZ tudi dokončno dorekli, kar pomeni, da bodo poslanci tudi o tem odločali v sredo na izredni seji, kot je pojasnila. Ob tem pričakuje konstruktivno sodelovanje vseh strank, kot zatrjuje pa zapletov za zdaj ni pričakovati.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.