20. 5. 2022, 10:44 | Vir: STA

Urška Klakočar Zupančič se ne pusti: "Kot pravnico me bodo težko peljali na led."

Profimedia

Nova predsednica državnega zbora si želi, da bi koalicija in opozicija našli skupni jezik. Se ji lahko želja uresniči?

Predsednica DZ Urška Klakočar Zupančič napoveduje, da bo hram demokracije vodila z zgledom.

Zavzemala se bo za dvig ravni komuniciranja v parlamentarnih razpravah, želi si namreč, da bi koalicija in opozicija našli skupni jezik.

Obljublja, da bodo zakonski predlogi usklajeni s pravnim redom. "Kot pravnico me bodo težko peljali na led," zatrjuje.

Profimedia

Poslanci funkcije zasedajo zaradi ljudi

Nova predsednica državnega zbora napoveduje, da se bo zavzemala za spoštovanje pravne države, ustavnosti, zakonitosti in človekovih pravic ter dvig ravni komuniciranja v parlamentu.

Zatrjuje, da zna svoje svetovnonazorsko kot tudi politično prepričanje "pustiti pred vrati" in bo zato kot prva med enakimi prisluhnila vsem poslancem.

Tudi sicer si želi, da bi koalicija in opozicija v novem sklicu parlamenta našli skupen jezik, a se zaveda, da je to dolgotrajen proces.

Poslanci bi se morali zavedati, da funkcije zasedajo zaradi ljudi, in ne zato, da v parlamentu "uprizarjajo resničnostne šove".

Prepričana je, da mora biti DZ prvi, ki bo pametnemu, strpnemu in vsebinskemu diskurzu dal sliko, ki jo morajo videti tudi državljani.

Profimedia

Delo državnega zbora mora biti transparentno

Naklonjena je spremembam poslovnika, ki bi poenostavile postopke v DZ, ne da bi ti izgubili na transparentnosti. Pozdravlja spremembe, kot so denimo glasovanje na daljavo, ki ga je DZ uvedel v času epidemije covida-19.

S psihološkega vidika se ji zdi fizična prisotnost v parlamentu sicer pomembna, a ne vidi razloga, da nekdo, ki ima zlomljeno nogo ali pa je na porodniškem dopustu, ne bi mogel glasovati od doma.

Po njenih besedah se bodo trudili za odprtost in transparentnost državnega zbora, da bodo lahko novinarji opravljali svoje poslanstvo "in to je nadzor nad našim delom," pravi.

Profimedia

Vlada ob morebitnem epidemiološkem izbruhu ne bo solirala

Funkcijo varuhinje pravnega reda bo izvajala "z nenehnim opozarjanjem", v kolikor vlada ne bo spoštovala volje zakonodajalca ali bo ignorirala pozive in priporočila delovnih teles. Predvideva, da bo imela bodoča vlada "že v sebi vgrajene zavore in se bo zavedala tega, da so veje oblasti med sabo v prirednem in ne podrednem razmerju".

Da vlada ob morebitni novi zdravstveni ali varnostni krizi ne bo zaobšla DZ, je po mnenju Urške Klakočar Zupančič ključna učinkovita in odprta komunikacija med njima.

Ob tem poudarja, da se zaveda izrednosti razmer, ki se lahko pojavijo ob izbruhu epidemije. "Že nekaj časa smo v epidemičnih razmerah, zato je sklicevanje na to, da se DZ zaobide zaradi predolgih postopkov, neumnost," meni.

Profimedia

Težko jo bodo speljali na led

V prejšnjem mandatu koalicija mestoma ni upoštevala mnenj zakonodajno-pravne službe DZ, zato bo skrbela, da bodo sprejeti zakoni v skladu s pravnim redom. "Kot pravnico me bodo težko peljali na led," poudarja.

Lahko se zgodi, da DZ sprejme kakšen zakon, katerega določba pade na ustavnem sodišču, a zagotavlja, da se to ne bo dogajalo namenoma.

"Upam, da se koalicija ne bo norčevala iz pravne države in upam, da se sčasoma tudi opozicija ne bo norčevala iz pravne države," pravi.

Profimedia

Nagajanje nove opozicije je pričakovala

Prvo potezo SDS in NSi v novem sklicu DZ, ki so takoj po potrditvi poslanskih mandatov v parlamentarni postopek vložili več predlogov zakonov, vidi kot nagajanje. A zatrjuje, da se bodo v bodoči koaliciji s takšnimi potezami uspešno spopadli.

Manever SDS, ki je na prvi izredni seji vložila predloga za razpis posvetovalnih referendumov o zakonu o vladi in zakonu o RTV, jih po njenih besedah ni presenetil.

Pričakovali so uporabo vseh možnih vzvodov, ki bodo nastajajočo koalicijo že takoj rušili in podaljševali "agonijo" trenutne vlade, pravi. "Ampak slovenski preporod se je začel in nič ga ne bo ustavilo," zatrjuje.

Profimedia

Lažje bo sodelovati z NSi kot s SDS

Meni, da bo treba ustaviti zlorabo pravnih institutov, saj da gre za manevre, ki hromijo delovanje države.

Kot prva med enakimi napoveduje, da bodo kot zakonodajno telo transparentno, ustavno in zakonito poskusili spremeniti pravne okvirje.

Ustavno večino za izvedbo posameznih projektov bo, kot kaže, lažje iskati pri NSi, ocenjuje. "To mora biti nekdo, ki ni že 'per se' sovražen do političnih nasprotnikov," pravi. Upajo pa na zdravo pamet poslancev in njihovo željo delati dobro za državo in ljudi.

Rdeči salonarji kot znak upora

Odzvala se je tudi na seksistične opazke zaradi rdečih čevljev, ki jih je nosila. V podporo Klakočar Zupančičevi so rdeče čevlje obule tudi parlamentarke na izredni seji DZ.

"Vesela sem, da so rdeči čevlji postali znak upora proti skrajnemu šovinizmu, ker vidim, da ljudje tega nočejo," pravi.

K temu dodaja, da bomo rdeče čevlje na njej še večkrat videli. Na opazke opozicije glede njenega videza pa se je odzvala z besedami: "Če ne znaš uloviti bumeranga, ga raje ne meči, ker te lahko zadene."

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord