M. P. | 17. 5. 2022, 12:44

Rdeči salonarji Urške Klakočar Zupančič, o katerih govori vsa Slovenija

Bobo/fotomontaža

Da so ženske 'rdeče petke' lahko kamen spotike in tema delitve na za in proti, se je izkazalo v preteklih dneh, potem ko je bila v njih obuta nova predsednica DZ Urška Klakočar Zupančič. Kaj vse je sledilo?

Po 13. maju, ko je Slovenija dobila prvo predsednico državnega zbora, je na družbenih omrežjih sledil pravi vihar komentarjev. Nekateri so bili tudi zelo žaljivi, saj smo opazili, da so jih uporabniki kasneje odstranili.

Medtem ko so nekateri razpravljali o primernosti izbire tovrstne obutve ter namigovali, da so takšni čevlji lahko tudi sredstvo za napredovanje po karierni lestvici, so se ji drugi postavili v bran. Čudili so se predvsem, kaj je lahko spornega, če ženska nosi rdeče salonarje z visoko peto.

Vse oči so bile uprte vanjo

Bi se sploh kdo obregnil v moško izbiro obleke ali njegove čevlje za javni nastop? Gre toliko pozornosti in neprimerne komentarje pripisati dejstvu, da so vajeti državnega zbora po novem v ženskih rokah?

Urška Klakočar Zupančič, nova predsednica parlamenta na prvi seji državnega zbora in prejšnji predsednik DZ Igor Zorčič.

Urška Klakočar Zupančič, nova predsednica parlamenta na prvi seji državnega zbora in prejšnji predsednik DZ Igor Zorčič.

Bobo

Ob tolikšnem odzivu zaradi rdečih salonarjev se porajajo številna vprašanja. Na plaz negativnosti so se odzvale tudi članice Ona ve - Združenja za povezovanje strokovnjakinj in promocijo znanja, v katerem so zbrane strokovnjakinje z različnih področij.

#MeToo (#JazTudi) trenutek 

Da smo bili priča analiziranju ženske zunanjosti in ne njeni vsebini, je bil jezen odziv številnih tviterašic. Sledil je poziv: "Dame in dekleta, stop šovinizmu, obujte svoje rdeče čevlje!"

Tako smo lahko več dni na Twitterju sledili hudomušnim, a odločnim objavam ženskih predstavnic, katerih rdeča nit so bili nič drugega kot – rdeči salonarji. Ustvarjen je bil tudi poseben ključnik, ki se glasi #rdečepetke.

Nekatere med njimi so obule rdeče salonarje in delile fotografije, medtem ko so druge pozivale k obogatitvi kolekcije s čevlji s tovrstnim obuvalom. Tviterašica z imenom "Kanavška ta mlada" je napisala, da njene že čakajo, da jih obuje.

Odzvala se je tudi Klakočar Zupančičeva in na Facebooku delila tole fotografijo ter pripis: "Vesela sem, da je ravno zaradi mene nastalo gibanje rdečih čevljev."