17. 5. 2022, 11:04 | Vir: STA

Nova predsednica DZ prvič pri Pahorju: o čem sta govorila?

Bobo

Predsednik Pahor je v predsedniški palači sprejel Urško Klakočar Zupančič, dotaknila sta se nekaj najbolj aktualnih točk glede oblikovanja nove vlade.

“V veliko veselje mi je, da sem v skladu s tradicijo in običajem danes na vljudnostni pogovor sprejel novo predsednico DZ, ji čestital za izvolitev in se ji priporočil za odlično sodelovanje," je po srečanju dejal Pahor.

Bobo

Ob tem je tudi dejal, da je v skoraj 10 letih sodeloval s 6 predsedniki DZ, gospa Klakočar Zupančič pa je prva predsednica, na kar so še posebej ponosni.

Poslanci so Klakočar Zupančičevo na funkcijo predsednice DZ izvolili na petkovi ustanovni seji 9. sklica državnega zbora.

Sestanek z vodji poslanskih skupin načrtovan za 23.maj

“Pogovarjala sva se predvsem o svojih obveznostih in sodelovanju pri oblikovanju nove slovenske vlade. Najkasneje v četrtek bom prejel obvestilo o oblikovanju poslanskih skupin in njihovih vodij. V petek jim bom tako lahko poslal vabilo za sestanek v ponedeljek, 23. maja," je povedal Pahor.

Pahor je dodal, da ga je Golob na vljudnostnem pogovoru prosil, če mu pomaga, da vlado oblikujejo čim prej. “Takoj, ko mi bo popolnoma jasno, da Golob uživa zadostno podporo, bom podpisal predlog in ga poslal v DZ predsednici parlamenta.” je dejal.

Dodal je še, da je do zdaj z vsemi predsedniki DZ sodeloval na podlagi istih kriterijev, pa tudi z vsemi predsedniki vlad. “Biti moramo medsebojno tudi kritični, a spoštovati našo medsebojno neodvisnost,” je še povedal.

Bobo

Klakočar Zupančič: "Deliva iste vrednote in vzajemno spoštovanje"

Klakočar Zupančič se je Pahorju zahvalila za sprejem in dejala, da se “zelo, zelo veseli” tvornega sodelovanja. “Deliva iste vrednote in vzajemno spoštovanje, zato sem prepričana, da bova spoštljivo in odgovorno sodelovala v največjo dobrobit naših državljank in državljanov. Ker tukaj smo samo zaradi njih, zaradi vseh, ki živijo v naši državi. Postavljeni smo zato, da jim omogočimo čim lepše in čim kvalitetnejše življenje,” je povedala.

O časovnici je sama dejala, da se bodo potrudili, da ujamejo datum, ki je bil napovedan, “a ni vse odvisno od njih, temveč tudi od zunanjih okoliščin”

Funkcija predsednika DZ je sicer po protokolu druga najvišja v državi, takoj za predsednikom republike.

Funkcija predsednika DZ je sicer po protokolu druga najvišja v državi, takoj za predsednikom republike.

Bobo

Ko ga bo Klakočar Zupančičeva obvestila, da so imenovani vsi vodje poslanskih skupin, jih bo predsednik povabil na posvet o kandidatu za predsednika vlade. Predvideva, da bo še isti dan tudi podpisal predlog kandidature za predsednika vlade in jo poslal v DZ.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.