13. 5. 2022, 16:20 | Vir: STA

Ugibanja o Urški Klakočar Zupančič potrjena!

Bobo

Poslanci so na današnji ustanovni seji izvolili novo predsednico državnega zbora. 

Izvolili so Urško Klakočar Zupančič, ki bo bo po 14 predhodnikih prva ženska na tem položaju.

Na tajnem glasovanju jo je podprlo 55 poslancev, 25 jih je glasovalo proti.

Novoizvoljena predsednica je v nagovoru DZ po izvolitvi dejala, da je izjemno počaščena, ker so ji poslanci izkazali čast, da postane prva ženska na čelu DZ. "Razsežnosti in verjetno tudi zgodovinske vrednosti te izvolitve se zelo veselim. Po dobrih 30 letih samostojnosti na čelo državnega zbora stopam kot ženska, morda je to prvi znanilec spremembi, ki jih naša država zelo potrebuje." 

Bobo

Od prve ustanovitve državnega zbora leta 1992 so tega vodili: Herman Rigelnik, Jožef Školč, Janez Podobnik, Borut Pahor, Franc (Feri) Horvat, France Cukjati, Pavel Gantar, Ljubo Germič, Gregor Virant, Janko Veber, Milan Brglez, Matej Tonin, Dejan Židan in Igor Zorčič.

Kot je dejala, je DZ bil in bo vedno prostor, kjer se krešejo besede in je prostor tako za usklajen dialog kot za soočanje različnih mnenj. "V zadnjem času je bil ta prostor prevečkrat izkoriščen za metanje žaljivk, za cinizem in za osebno obračunavanje med političnimi nasprotniki. Ljudje, ki so nas izvolili in nas spremljajo, pa tega nočejo. To nam na različne načine kažejo vsak dan in to so nam sporočili tudi na aprilskih volitvah," je ugotavljala nova predsednica DZ.

Bobo

Nova predsednica DZ, 44-letna Klakočar Zupančičeva, je sicer magistrica pravnih znanosti, od leta 2008 je bila sodnica Okrajnega sodišča v Ljubljani. 

Spomnimo, da so ugibanja o njeni zasedbi položaja bila že potrjena s strani novega premierja Roberta Goloba, čeprav je bila sprva predvidena za mesto ministrice za pravosodje.