13. 5. 2022, 14:04 | Vir: STA

Dosedanji poslanci zapuščajo parlament, vanj prihajajo novi obrazi

Bobo
Dosedanji poslanci zapuščajo parlament, vanj prihajajo novi obrazi (foto: Bobo)

Koliko je novoizvoljenih poslancev? In kdo bo prevzel mesto predsednika in podpredsednika državnega zbora?

S potrditvijo mandatov vseh 90 novoizvoljenih poslancev je deveti sklic državnega zbora tudi uradno ustanovljen, dosedanjemu pa je mandatna doba prenehala.

Poslanci imajo zdaj čas za vlaganje kandidatur za mesta predsednika in podpredsednikov državnega zbora. Kot smo poročali, bo kandidatka za predsednico po napovedih Urška Klakočar Zupančič iz Gibanja Svoboda.

Potrdili so vse poslanske mandate

Državni zbor je na seji odločal o potrditvi vseh poslanskih mandatov skupaj. Mandatno-volilna komisija, ki se je sestala med prekinitvijo ustanovne seje, je namreč državnem zboru predlagala, naj potrdi vseh 90 poslanskih mandatov, saj nobeden od njih ni bil sporen.

Člani MVK so imeli sicer na mizi tri vloge za presojo izidov volitve, a o njih niso odločali, ker niso izpolnjevale pogojev za obravnavo.

Težave s Tanjo Fajon

Po potrditvi mandatov so poslanci še ugotovili, da je novoizvoljeni poslanki, predsednici SD Tanji Fajon prenehal mandat poslanke v Evropskem parlamentu. Funkciji namreč nista združljivi.

Nov predsednik državnega zbora

Državni zbor bo v nadaljevanju seje izvolil novega predsednika, poslanci imajo do 14.25 čas, da vložijo predloge kandidatur. To lahko storijo z najmanj desetimi poslanskimi podpisi.

Kot kaže, bo edina kandidatka za to funkcijo Urška Klakočar Zupančič iz Gibanja Svoboda, ki bo, če bo izvoljena, prva ženska na tem položaju. Za izvolitev potrebuje najmanj 46 poslanskih glasov, glasovanje pa bo tajno.

Bobo

Podpredsedniško mesto

Kdo vse bodo kandidati za podpredsedniška mesta, še ni znano, predvidoma pa bodo poslanci odločali vsaj o kandidatu iz vrst SD. Po neuradnih informacijah bo to Meira Hot.

O kandidatih za predsedniško in podpredsedniško funkcijo se glasuje ločeno, o podpredsedniku se glasuje, ko je izvoljen predsednik.

Novi poslanci bodo tudi že ustanovili nekaj delovnih teles ter imenovali njihova vodstva.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.