9. 5. 2022, 20:39 | Vir: STA

Novi obrazi starih strank in stari obrazi novih

Bobo/Facebook/fotomontaža

V poslanski skupini Gibanje Svoboda so štirje poslanci, ki so v poslanskih klopeh že sedeli, v SD pa dva novinca. Prepoznate njihove obraze?

Na petkovi prvi parlamentarni seji bo po naših izračunih sedelo 48 poslancev, ki v preteklosti tega dela še niso opravljali. Od tega jih bo Gibanje Svoboda prispevalo največ, kar 37. V poslanski skupini SDS bo 7 novincev, v SD dva, v NSi in Levici pa v vsaki eden. 

Gibanje Svoboda - koga smo srečali že prej

V poslanski skupini Gibanje Svoboda so štirje poslanci, ki so v poslanskih klopeh že sedeli.

To so Tamara Vonta (bila poslanka Pozitivne Slovenije),

Tamara Vonta

Tamara Vonta

Bobo

Mirjam Bon Klajnšček (nekoč poslanka Zavezništva Alenke Bratušek),

Facebook/Mirjam Bon Klajnšček

Borut Sajovic (nekoč poslanec LDS_a)

Facebook/Borut Sajovic

in Janja Sluga (do 2021 poslanka SMC). 

Janja Sluga

Janja Sluga

Bobo

Poslanska skupina SDS

Poslanska skupina SDS bo v novem sklicu štela dva poslanca več kot po prejšnjih državnozborskih volitvah.

Med 27 novoizvoljenimi poslanci jih 20 že ima izkušnje iz poslanskih klopi.

Nova poslanca v skupini SD

Poslanska skupina SD mandat zaključuje s 13 poslanci, v novem sklicu pa jih bo v njenih vrstah le sedem. Med njimi sta dva novinca v poslanskih klopeh, med drugim tudi predsednica stranke Tanja Fajon, dolgoletna poslanka Evropskega parlamenta.

Drugi parlamentarni novinec poslanske skupine SD je Damijan Zrim, rojen 12. maja 1993, generalni sekretar Mladega foruma SD, ki je bil doslej zaposlen kot asistent Tanje Fajon v Evropskem parlamentu.

Facebook/Damijan Zrim

Novinec v NSi

Poslanska skupina NSi bo v novem mandatu štela enega poslanca več kot v minulem, med njimi so trije ministri odhajajoče vlade. To so Janez Cigler Kralj (minister za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti), Matej Tonin (minister za obrambo) in Jernej Vrtovec (minister za infrastrukturo).

Novinec v novi sestavi poslanske skupine NSi je Janez Žakelj, rojen 26. novembra 1964, iz Žirov, danes je državni sekretar na obrambnem ministrstvu, zadnjih 11 let pa je bil tudi župan občine Žiri.

Facebook/Janez Žakelj

Novinka v Levici

Levica je glede na prejšnje volitve skoraj prepolovila število poslancev, čeprav je imela ob koncu mandata le enega več, kot jih bo v novem sklicu.

Med slednjimi je le ena novinka, ostali so že sedeli v poslanskih klopeh. Tatjana Greif je bila rojena 3. decembra 1966, je urednica založbe Škuc-Vizibilija in Časopisa za kritiko znanosti ter publicistka in prevajalka. Je tudi aktivistka za človekove pravice, za enakopravnost spolov ter za pravice istospolno usmerjenih.

Facebook/Tatjana Greif

Novo na Metroplay: Matej Zemljič o zakulisju snemanja, dojemanju igralstva in stvareh, ki mu pomenijo največ