18. 5. 2022, 13:34

Večina poslank obuta v rdeče čevlje: kaj se dogaja?

Bobo/fotomontaža

Po parlamentarnem parketu se sprehaja kar nekaj parov rdečih čevljev. Kaj nam sporočajo?

Potem ko je bila Urška Klakočar Zupančič izvoljena na čelo državnega zbora in obuta v rdeče salonarje, so se na družbenih omrežjih pojavili žaljivi, seksistični in vulgarni komentarji o njeni obutvi.

Kot izraz solidarnosti in podpore so poslanke nosile rdeče čevlje, podporo Klakočar Zupančič so izrazile predvsem poslanke največje stranke Gibanje Svoboda in drugih partneric v prihodnji koaliciji, poroča N1.

Sociologinja in raziskovalka dr. Deja Crnović, ki je lani izdala knjigo Politika kot medijski performans, je za N1 povedala, da so "uprizarjanja ženskosti v politiki praviloma vedno kaznovana, saj je ta še vedno dojeta kot ekskluzivno moška domena oziroma je zgodovina žensk v politiki krajša".

Bobo

Dodala je še, da je "edino uprizarjanje ženskosti, ki doslej ni vodilo v spektakel, materinska ženskost, kakršno uprizarja Ljudmila Novak pri nas ali denimo Angela Merkel v Nemčiji".

Bobo

Po drugi strani pa gre lahko tudi za pripravno "orožje" za provokacijo političnega nasprotnika. "To so poceni taktike, ki so same sebi namen in na katere ne gre nasedati," je še opozorila Deja Crnović za N1.

Novo na Metroplay: Matej Zemljič o zakulisju snemanja, dojemanju igralstva in stvareh, ki mu pomenijo največ