13. 5. 2022, 13:24 | Vir: STA

Se bodo Gibanje Svoboda, LMŠ in SAB združili v eno stranko?

Bobo/STA/fotomontaža
Se bodo Gibanje Svoboda, LMŠ in SAB združili v eno stranko? (foto: Bobo/STA/fotomontaža)

Vsi izvršni odbori strank so že sprejeli odločitev. Kaj so se dogovorili?

Izvršni odbor LMŠ je sprejel sklep, s katerim svetu stranke predlaga, da podpre predlog Gibanja Svoboda za združevanje socialno-liberalnih strank in pooblasti predsednika Marjana Šarca za podpis ustreznih dokumentov za začetek postopka. Za vodenje postopkov združevanja je izvršni odbor pooblastil dozdajšnjega vodjo poslancev LMŠ Braneta Golubovića.

Bor Slana/STA

Izvršni odbor LMŠ je ob tem v četrtek na seji v skupino za postopek pripojitve ob Goluboviću imenoval še podpredsednico LMŠ Jerco Korče in članico izvršnega odbora stranke Marjeto Podgoršek Rek.

Hkrati so na seji podprli tudi predlog predsednika stranke Gibanje Svoboda in najverjetnejšega mandatarja Roberta Goloba, da stranka LMŠ sodeluje v vladi ter da je prvak LMŠ Šarec primeren kandidat za obrambnega ministra, so sporočili iz LMŠ.

Bobo

Povezovanje podprli tudi v Gibanju Svoboda in stranki SAB

V četrtek je sicer zasedal tudi svet stranke Gibanje Svoboda, ki je med drugim prav tako sprejel sklep o povezovanju s strankama LMŠ in SAB. To se bo po Golobovih besedah odvijalo pospešeno, tudi zato so obe stranki povabili k sodelovanju v vladi. Tudi predsednici SAB Alenki Bratušek bo namreč, kot kaže, pripadlo ministrsko mesto v novi vladi, je namreč kandidatka za ministrico za infrastrukturo.

STA

Tudi izvršni odbor SAB je v četrtek sprejel sklep, s katerim svetu stranke predlaga, da podpre predlog za združevanje, Bratuškovo pa pooblastil za podpis ustreznih dokumentov za začetek postopka. Za vodenje postopkov združevanja je izvršni odbor pooblastil generalnega sekretarja SAB Jerneja Pavliča.

Tako LMŠ kot SAB je namreč na aprilskih državnozborskih volitvah podprlo manj kot štiri odstotke volivcev, kar pomeni, da sta stranki ostali pod parlamentarnim pragom.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.