R. K. | 12. 10. 2022, 15:15

Se bojite neprivezanih psov v mestnih parkih? Redarji vas pozivajo, da ukrepate

Profimedia/Anže Malovrh/STA/fotomontaža

Na ljubljansko mestno redarstvo se je obrnila zgrožena meščanka, ki je opisala svojo izkušnjo bližnjega srečanja z dvema večjima psoma: "Lastnik se nama je le posmehljivo smejal."

Na strani ljubljanske mestne občine se je med pobudami občanov znašel zapis Ljubljančanke, ki je ogorčena nad lastniki psov, ki v mestnem parku Tivoli svojih ljubljenčkov nimajo na povodcu. Svojo izkušnjo, ko je na sprehodu z majhnim otrokom srečala lastnika dveh neprivezanih psov, je delila z mestnimi oblastmi in jih pozvala k ukrepanju.

"Redno obiskujemo Tivoli. Vsakokrat smo zelo zaskrbljeni, ker še nismo doživeli, da bi lastniki psov te imeli na povodcu," je svoj zapis začela Ljubljančanka. Pojasnila je, da pravilo, ki je zapisano tudi na tablah, upoštevajo le lastniki manjših psov ter opisala, kako sta jo na sprehodu s 4-letnim sinom obkrožila dva neprivezana pitbula, njun lastnik pa se je ob tem le posmehljivo smejal. "Zgrožena sem in predlagam, da se uvede nadzor in plačilo kazni za vse brezbrižneže," je pozvala. 

Profimedia

Kaj odgovarjajo mestni redarji?

Predstavniki mestnih oblasti so ji odgovorili, da v želji, da bi izvedli celovite in učinkovite nadzore nad celostno problematiko zadrževanja živali v urbanih naseljih, opravljajo obhode "v obliki mešanih patrulj mestnih redarjev s policisti Policijske postaje vodnikov službenih psov Ljubljana in Inšpektoratom Mestne občine Ljubljana". Pojasnili so, da v parku Tivoli izvajajo periodične nadzore nad omenjenimi kršitvami, skladno z njimi pa beležijo tudi ukrepe. Zagotavljajo, da bodo to nadaljevali tudi v prihodnje. 

Zgroženi meščanki svetujejo, da opisane kršitve takoj, ko jih zazna, prijavi dežurnemu redarju v center za operativno komunikacijo mestnega redarstva na telefonsko številko 01 306 16 20.

Če do kršitev pride zunaj njihovega delovnega časa ali je patrulja mestnega redarstva zasedena, pa naj o kršitvah obvesti policijo na interventno številko 113. Na kraj bodo poslali patruljo, ki bo izvedla ustrezne ukrepe, so zapisali v odgovoru.

Novo na Metroplay: Matej Zemljič o zakulisju snemanja, dojemanju igralstva in stvareh, ki mu pomenijo največ