STA/M.P. | 20. 12. 2022, 11:01

Se je Nataša Pirc Musar že odločila, koga vse bo imela v svoji ekipi?

Borut Živulović/Bobo

Glede na njene prve napovedi naj bi šlo za večinoma za nove obraze in predvsem za strokovnjake. Bo res tako?

Državni zbor se bo v četrtek sestal na slavnostni seji ob dnevu samostojnosti in enotnosti, na seji pa bo zaprisegla tudi novoizvoljena predsednica republike Nataša Pirc Musar. Pirc Musarjeva bo prva predsednica države, nasledila pa bo še aktualnega predsednika Boruta Pahorja, ki je bil na čelu države dva mandata. Čeprav sta se neformalno že srečala, ji bo Pahor posle tudi uradno predal dan po zaprisegi, v petek. 

Nekatere načrte razkrila po razglasitvi zmage

Ob izvolitvi je zatrdila, da bo kot predsednica garala za temeljne človekove pravice, ustavne pravice in demokracijo. Med kampanjo je izpostavljala tudi, da se bo potrudila, da se bo politika poenotila o strateških temah.

Borut Živulovič/Bobo

Med njenimi prioritetami je delo na področju zunanje politike, še posebej aktivnosti za pridobivanje podpore za kandidaturo Slovenije za nestalno članico varnostnega sveta.

Čeprav si je sprva kot našo največjo trgovinsko partnerico želela obiskati Nemčijo, bi se znalo zgoditi, da bo zaradi zadnjega dogajanja na Zahodnem Balkanu verjetno prej obiskala eno od držav na tem območju. 

Obdala se bo s svetovalci za zunanjo politiko

Kot je znano, ji je v kampanji na področju zunanje politike pomagal profesor za mednarodne odnose iz FDV Zlatko Šabič. Dejala je tudi, da se bo za nasvete obrnila tudi na svoje predhodnike Milana KučanaDanila Türka in Boruta Pahorja. Po napovedi bo v ekipi nove predsednice tudi svetovalec za finance oz. gospodarstvo, na novo pa še svetovalec za podnebne spremembe.

Mnenje nekdanjih predsednikov novi predsednici veliko pomeni.

Mnenje nekdanjih predsednikov novi predsednici veliko pomeni.

Borut Živulović/Bobo

Po poročanju Radia Slovenija naj bi kabinet predsednice vodila Ula Tomaduz, sodelavka Pirc Musarjeve v odvetniški pisarni. 

V javnost so prišli tudi nekateri namigi, da bo del ekipe na področju nacionalne varnosti nekdanja notranja ministrica Tatjana Bobnar, a se to za zdaj še ne bo zgodilo. 

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord