28. 4. 2022, 22:12 | Vir: STA

Se načrt za nakup oklepnikov zapleta?

Profimedia

Čeprav je obrambni minister v odhajanju napovedal nakup 45 oklepnikov boxer še v tem mesecu, je v zvezi s tem še veliko odprtih vprašanj.

Vse kaže, da v tem mesecu še ne bo prišlo do podpisa 343,4 milijona evrov vredne pogodbe za nakup 45 osemkolesnikov tipa boxer, kljub drugačni napovedi obrambnega ministra Mateja Tonina.

Ministrstvo odgovora nima

Neuradno je mogoče slišati, da v tem mesecu podpisa pogodbe ne bo, se pa postopki nakupa nadaljujejo. Po napovedi ministra Tonina, da bo še v tem mesecu prišlo do podpisa večstomilijonske pogodbe za nakup osemkolesnikov tipa boxer, je STA na ministrstvo za obrambo naslovila več vprašanj, tudi vprašanje, kdaj je načrtovan podpis pogodbe o nakupu.

Vse kaže, da odgovora na omenjeno vprašanje na ministrstvu za obrambo (Mors) še nimajo. Odgovorili so le, da se je z odločitvijo ustavnega sodišča, da prepoved referenduma o sporazumu z Organizacijo za sodelovanje pri skupnem oboroževanju (OCCAR) ni v neskladju z ustavo, odprla pot, po kateri se bodo "lahko formalizirali postopki nakupa osemkolesnikov, predvideni s sporazumom."

Mors o podrobnostih nakupa

Mors je v torek sicer predstavil podrobnosti več sto milijonov evrov vrednega nakupa osemkolesnikov in prvič razkril, da je cena nakupa že dogovorjena. Kot so zapisali v sporočilu za javnost, je "ponujena in izpogajana" skupna vrednost pogodbe z organizacijo OCCAR za nakup 45 osemkolesnikov 343,43 milijona evrov skupaj z davkom na dodano vrednost.

Prva dobava je predvidena prihodnje leto, ko naj bi Slovenska vojska dobila eno vozilo, preostala vozila pa postopoma do leta 2026, so napovedali.

Kdo bo podpisnik pogodbe?

Na vprašanje, kdo bo podpisnik pogodbe o nakupu osemkolesnikov in ali bo to minister Tonin, so odgovorili le, da "se bo obligacijskopravna pogodba o nakupu vozil boxer podpisala med organizacijo OCCAR in glavnim dobaviteljem osemkolesnikov, nemškim podjetjem Artec GmbH".

Za sodelovanje Slovenije v programu boxer in za nakup istoimenskih vozil pa bodo sklenjeni še različni izvedbeni akti z OCCAR in s sodelujočimi državami v programu.

Novo na Metroplay: Ko se govori o hierarhiji, je že prepozno | Bine Volčič in Žiga Faganel