26. 4. 2022, 21:27 | Vir: STA

Kako se je na Toninovo izjavo o nakupu vojaških oklepnikov odzval Golob?

Profimedia/fotomontaža
Kako se je na Toninovo izjavo o nakupu vojaških oklepnikov odzval Golob? (foto: Profimedia/fotomontaža)

Na napovedi aktualnega obrambnega ministra so se odzvali tudi v strankah, ki bodo najverjetneje sestavljale bodočo koalicijo. Kaj pravijo?

Tudi predsednik Gibanja Svoboda Robert Golob se je odzval na napoved obrambnega ministra Mateja Tonina o skorajšnjem podpisu pogodbe z OCCAR za nakup osemkolesnikov. Golob kot najverjetnejši mandatar poziva Tonina, da se "glede na to, da se bo v nekaj mesecih oblikovala nova vlada, vzdrži podpisovanja dolgoročnih pogodb za nakup orožja".

Kot smo poročali je Tonin napovedal podpis pogodbe za nakup osemkolesnikov "še v tem mesecu". Vlada pa bo za nameravani nakup 45 osemkolesnikov tipa boxer odštela 343,4 milijona evrov skupaj z DDV, so sporočili z obrambnega ministrstva po odločitvi ustavnega sodišča, da prepoved referenduma o sporazumu z organizacijo za sodelovanje pri skupnem oboroževanju OCCAR ni v neskladju z ustavo.

Presojo ustavnosti je zahtevala Levica, ki je zahtevala tudi zakonodajni referendum, ker da je načrtovani nakup osemkolesnikov predrag.

Bobo

Pred Golobom se je odzval že Matej T. Vatovec iz Levice, ki je dejal, da vlada nima več legitimnosti za sprejemanje odločitev o nakupu orožja. V Levici so prepričani, da je treba nakupe osemkolesnikov ustaviti, ob čemer je Vatovec izrazil upanje, da aktualna vlada nima dovolj podlag, da bi v času do oblikovanja nove vlade prišlo do podpisa pogodbe z organizacijo OCCAR in tudi do njene uresničitve.

Odzvali so se tudi SD, kjer pričakujejo, da se bo vlada vzdržala vseh odločitev, ki niso nujne, saj "zanje nima legitimnosti".

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.