26. 4. 2022, 16:51 | Vir: STA

Še zadnji posli Mateja Tonina? Izdal bo račun za večmilijonsko naložbo

Profimedia

Obrambno ministrstvo se je odločilo še dodatno oborožiti slovenske vojake. Pri tem so zanikali kakršnekoli dodatne provizije nakupa. 

Vlada bo za nameravani nakup 45 osemkolesnikov tipa boxer odštela 343,4 milijona evrov skupaj z DDV, so sporočili z obrambnega ministrstva (Mors) po odločitvi ustavnega sodišča, da prepoved referenduma o sporazumu z organizacijo OCCAR ni v neskladju z ustavo. Obrambni minister Matej Tonin je napovedal podpis pogodbe "še v tem mesecu".

Kot so poudarili na Morsu, je nakup osemkolesnih bojnih vozil "bistvenega pomena za vzpostavitev najpomembnejše zmogljivosti Slovenske vojske, katere vzpostavitev se odlaga že dalj časa, to je srednje bataljonske bojne skupine". Gre za bistveno zmogljivost "za nadaljnji razvoj in izboljšanje stanja pripravljenosti Slovenske vojske", so dodali.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Slovenska vojska (@slovenskavojska)

Ministrstvo je ob tem v sporočilu za javnost razkrilo, da je "ponujena in izpogajana" skupna vrednost pogodbe 281,5 milijona evrov, davek na dodano vrednost, ki ga bo ministrstvo za obrambo plačalo Sloveniji pa bo znašal še 61,93 milijona evrov, skupno torej 343.430.000 evrov.

Za to naj bi Slovenija dobila 45 bojnih vozil z nameščeno oborožitveno postajo in opremo ter osnovni logistični paket z dokumentacijo, usposabljanjem, paketom rezervnih delov, osnovnim orodjem in testno opremo. Skupna cena vsebuje tudi razvojne stroške in stroške projektnega managementa v višini 19,25 milijona evrov.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Vlada Republike Slovenije (@gov.si)

Vozila naj bi Slovenija dobila do leta 2026. Prva predvidena dobave je predvidena v prihodnjem letu, in sicer naj bi Slovenska vojska dobila eno vozilo. Nato devet vozil v letu 2024, glavnino, 22 vozil leta 2025, leta 2026 pa še 13 vozil.

Na Morsu tudi zagotavljajo, da "provizij in posrednikov pri poslu ni bilo".

Po navedbah Morsa bo cena, ki jo bo Slovenija plačala za vozilo, enaka, kot jo plačujejo druge države. Višje cene pa so utemeljili tako: "Ob tem lahko pojasnimo, da je višja cena vozil rezultat dejstva, da je bila pogodba leta 2018 odpovedana zaradi političnih razlogov. Vsako nadaljnje odlašanje bi pomenilo dodaten dvig cene," so zapisali v sporočilu za javnost.

V opoziciji so nakupu nasprotovali

Opozicija je trdila, da so vozila preprosto predraga. Predvsem v stranki Levica pa so ga skušali preprečiti tudi s pobudo za razpis referenduma. V DZ so referendumsko pobudo Levice zavrnili, saj da v skladu z ustavo referenduma ni dopustno razpisati o zakonih o ratifikaciji mednarodnih pogodb. Ustavno sodišče je danes to stališče potrdilo. 

V Levici so se danes že odzvali, da aktualna vlada nima več legitimnosti za sprejemanje tako pomembnih razvojnih odločitev, kot so visoke investicije v nakup orožja. Prepričani so, da je treba nesmiselne nakupe orožja zaustaviti.  

V Morsu so zavrnili tudi očitke, da "gre za puščavska vozila". Kot so poudarili, so tovrstni očitki "nestrokovni in laični ter kažejo na nepoznavanje taktike uporabe vozil in Slovenske vojske". Dodali so še, da bodo "vozila primerna za vse terene v Sloveniji, razen za visokogorje, saj gre za kolesno, in ne gosenično vozilo". 

Se pa bodo ta vozila lahko uporabljala v operacijah zveze Nato. Ob tem so na Morsu zagotovili, da bo Slovenija "kot resna članica Nata prispevala srednjo bataljonsko bojno skupino v skupno obrambo". 

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord