26. 4. 2022, 18:21 | Vir: STA

Vatovec: volivci si ne želijo, "da stari trgovci z orožjem nadaljujejo s svojimi nesmiselnimi nakupi"

Bor Slana/STA

Prihaja do prvih odzivov na napoved aktualnega obrambnega ministra Mateja Tonina, da bi lahko Slovenija še ta mesec kupila drage osemkolesnike. 

Aktualna vlada nima več legitimnosti za sprejemanje tako pomembnih razvojnih odločitev, kot so visoke investicije v nakup orožja, so se na napoved obrambnega ministra Mateja Tonina o skorajšnjem podpisu pogodbe z organizacijo OCCAR za nakup osemkolesnikov odzvali v stranki Levica. Prepričani so, da je treba nesmiselne nakupe orožja zaustaviti.

"Volivci so v nedeljo jasno povedali, da si želijo sprememb in drugačnih prioritet za prihodnost, ne želijo pa si, da stari trgovci z orožjem nadaljujejo s svojimi nesmiselnimi nakupi," se je na Toninovo napoved odzval vodja poslancev Levice Matej T. Vatovec.

Bor Slana/STA

Prepoved referenduma ni v neskladju z ustavo

Napoved ministra Tonina, da si bo aktualna vlada prizadevala za skorajšnji podpis pogodbe z Organizacijo za sodelovanje pri skupnem oboroževanju (OCCAR) za nakup osemkolesnikov tipa boxer in da bi do tega lahko prišlo še v tem mesecu, je prišla kmalu po odločitvi ustavnega sodišča, da prepoved referenduma o sporazumu z organizacijo OCCAR ni v neskladju z ustavo. Presojo ustavnosti je zahtevala Levica, ki je zahtevala tudi zakonodajni referendum, ker da je načrtovani nakup osemkolesnikov predrag.

Profimedia

Sprašujejo se o smiselnosti takšnih investicij

V Levici so prepričani, da je treba nakupe osemkolesnikov ustaviti, ob čemer je Vatovec izrazil upanje, da aktualna vlada nima dovolj podlag, da bi v času do oblikovanja nove vlade prišlo do podpisa pogodbe z organizacijo OCCAR in tudi do njene uresničitve.

"V primeru prihodnje vlade pa je stališče Levice zelo jasno. Treba je pretresti, kakšna je smiselnost takšnih investicij ravno zdaj, ko se sprašujemo, kako se bodo ljudje jeseni ogrevali, in glede na to, kakšne so napovedi gospodarskih gibanj. Menimo, da so zneski za nakup orožja zelo visoki in lahko pomembno vplivajo tudi na blaginjo oz. življenje ljudi v naši državi," je poudaril Vatovec. Cilj Levice je bil, da se te drage nakupe prepreči, je dodal.

V Levici sicer spoštujejo odločitev ustavnega sodišča, ki je odločilo, da sklep državnega zbora, ki je prepovedal referendum o zakonu o ratifikaciji sporazuma z OCCAR, ni v neskladju z ustavo. Z obrambnega ministrstva so medtem danes že sporočili, da bo vlada za nameravani nakup 45 osemkolesnikov tipa boxer odštela 343,4 milijona evrov skupaj z DDV.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.