Ž.A. | 25. 8. 2022, 13:34 | Vir: STA

Se nam obeta nova stavka? Delavci v trgovinah zahtevajo višje plače

Profimedia

Sindikat delavcev trgovine Slovenije opozarja, da so zaposleni trenutno nezadovoljni z gospodarskim položajem in njihovimi pogoji dela.

Sindikat je v sporočilu za javnost navedel, da zaposleni v trgovinah s trenutno plačo ne morejo živeti dostojnega življenja. Inflacija jih postavlja na rob preživetja.

Izpostavili so, da si z nizkimi povračili stroškov za prehrano v višini 4,81 evra in prevoz na delo v višini 70 odstotkov cene mesečne vozovnice ne morejo privoščiti niti najbolj osnovnega.

Delavci so po njihovih navedbah na delu zelo obremenjeni, zaradi trenutnega gospodarskega položaja in slabih pogojev dela pa so tudi izredno nezadovoljni.

Kaj povzroča dodatno obremenitev?

Poudarili so, da dodatno obremenitev predstavljajo vse večje pomanjkanje kadra, bolniške odsotnosti, izčrpanost, ki lahko vodi celo v invalidnost. 

Ob tem so spomnili, da so bili delavci v trgovini v času pandemije covida-19 ves čas neposredno izpostavljeni okužbam, kljub vsemu pa so ustvarjali "odličen promet brez kakršnega koli dodatka". Zdaj jih po napovedih čaka nov val okužb.

Se obeta tudi stavka? Sprožili so peticijo "Dovolj je"

S peticijo Dovolj je, ki jo lahko vsi, ki jih zadeva, do 22. septembra podpišejo v svojih delovnih okoljih, so se zavzeli za višje plače, višje povračilo stroškov za prehrano med delom, polne potne stroške, dvig in spremembo izplačila regresa za letni dopust, konec premeščanja v oddaljene poslovalnice in ureditev delovnega časa.

Zbrali smo nekatere izmed njihovih zahtev.

  • Najnižje osnovne plače prodajalcev in skladiščnikov morajo biti postavljene tako, da ne bo potrebno doplačilo do minimalne plače.
  • Znesek povračila stroškov za prehrano med delom mora znašati 6,12 evra, kot to določa uredba o davčni obravnavi povračil stroškov in drugih dohodkov iz delovnega razmerja oz. se mora usklajevati z uredbo.
  • Povračilo stroškov prevoza na delo in z dela mora zagotavljati plačilo celotne cene dnevne vozovnice. V primerih, ko ni mogoče uporabiti javnega prevoza, pričakujejo zagotovitev plačila kilometrine.
  • Regres za letni dopust se mora v celoti izplačati v denarni obliki, znašati pa mora najmanj 1400 evrov oz. 120 odstotkov minimalne plače.
  • Želijo si konec premeščanja v oddaljene poslovalnice in določitev točnega kraja opravljanja dela.
  • Delodajalec naj v poslovalnicah zagotovi dovolj kadra, ki bo pokrival tudi morebitne odsotnosti zaradi bolniških odsotnosti ali dopustov.
  • Pozivajo k ureditvi delovnega časa, kar pomeni, da se morata priprava na delo in zaključek dela že šteti v delovni čas. Prav tako naj bodo vključeni tudi sestanki in izobraževanja. Sistem evidentiranja delovnega časa je treba spremeniti tako, da bo všteta vsaka minuta, ki jo preživimo na delovnem mestu.

Sindikat se zavzema, da bodo imeli delavci "boljši življenjski standard, ne zgolj preživetja iz meseca v mesec".

Če ne bo odziva na njihove naštete zahteve, so pripravljeni tudi na stavko. Prav tako bodo sindikalne dejavnosti zaostrovali.

Novo na Metroplay: Matej Zemljič o zakulisju snemanja, dojemanju igralstva in stvareh, ki mu pomenijo največ