Uredništvo | 8. 3. 2024, 19:00

Še pomnite glasbeni škandal, ki je šokiral Slovenijo? Solze, obtožbe o podkupnini, pele so celo pesti

Youtube/posnetek zaslona

Favoritinja občinstva na Emi je pristala na drugem mestu, česar ne ona ne eden njenih podpornikov nista najbolje prenesla ...

Pisalo se je leto 2002 in prireditev Ema, zmagovalec katere si je, dokler se niso na RTV lansko leto odločili, da bodo predstavnika Slovenije na Pesmi Evrovizije izbirali interno, vsako leto prislužil vstopnico za Evrovizijo, je bila na vrhuncu svoje slave.

Nastopajoči finalnega večera, med katerimi so bili denimo tedaj eminentni glasbeniki Andraž Hribar, Karmen Stavec, Faraoni, Ana Dežman in Rok'n'Band, so udeležbo na prireditvi jemali skrajno resno. Sploh Karmen Stavec, ki ni skrivala, da s skladbo Še in še cilja na zmago, veljala je tudi za ljubljenko občinstva.

Po drugi strani se je na Emi tedaj pojavilo tudi nekaj novincev. Med njimi trio Sestre, prva slovenska "drag queen" transvestitska skupina, ki so jo sestavljali Tomaž Mihelič - Marlenna, Srečko Blas - Daphne in Damjan Levec - Emperatrizz. In ravno te so na presenečenje marsikoga 'odnesle' zmago Karmen Stavec, ki je pristala na nehvaležnem drugem mestu.

Jok, ki mu je sledil pretep

Karmen Stavec je poraz tako prizadel, da se je v zaodrju zjokala, kar so posnele tudi kamere. A še bolj škandalozno je bilo to, kar se je zgodilo potem. Avtor zmagovalne skladbe Magnifico in Patrik Greblo, ki je podpiral Karmen Stavec, sta se namreč zapletla v spor, ki je kasneje prerasel v pretep.

Greblo je namreč Magnifica razžalil z namigi, da Sestre niso zmagale na legalen način. Karmen Stavec je namreč dobila daleč največ glasov gledalcev, kar 32.000, vendar sta obe žiriji z največjim možnim številom glasov pretehtali glas gledalcev, tako da so Sestre nazadnje zmagale s točko prednosti.

Greblo naj bi Magnificu očital, da je "vse podkupljeno", da "Sestre nimajo kaj pokazati" in da so "Karmen že tretje leto zapored zaj**", nakar se je Magnifico nadenj spravil s pestmi in Greblo je moral zaradi poškodovane čeljusti poiskati pomoč na urgentnem oddelku ljubljanskega Kliničnega centra. Utrpel naj bi lažje poškodbe obraza.

Morda vas zanima tudi:

Kljub vročekrvnemu zaključku Eme so Sestre Sloveniji na Evrosongu tisto leto pripele 13. mesto, kar še danes velja za eno boljših slovenskih uvrstitev, skladba pa je postala legendarna.

Danes tudi mnogi oboževalci Evrovizije iz tujine pravijo, da so bile Sestre, ki so v takrat še pretežno konservativni slovenski družbi dvignile precej prahu, pravzaprav pred časom in da bi danes gotovo pristale na samem vrhu. Karmen Stavec pa je svojo priložnost dočakala naslednje leto, leta 2003, ko je s skladbo Lep poletni dan končno dočakala zmago, vendar je na Evroviziji pristala na repu lestvice, na 23. od 26. mest.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol