R. K. | 28. 11. 2022, 13:02

Se tudi v Sloveniji kmalu obeta sistem, kot ga poznajo na Hrvaškem?

Profimedia/fotomontaža

Z ministrstva za okolje in prostor so sporočili, da so naklonjeni pobudi, ki so jo dala nekatera slovenska podjetja, in razkrili, da realizacijo novosti že pripravljajo.

Slovenski proizvajalci pijač so pred kratkim sprožili pobudo, da bi tako kot na Hrvaškem tudi v Sloveniji uvedli kavcijski sistem na področju ločenega zbiranja plastenk in pločevink. Temu so, kot kaže, naklonjeni tudi na pristojnem ministrstvu, kjer so že začeli pripravo zakonodaje. 

"V Sloveniji nameravamo vzpostaviti kavcijski sistem. Ministrstvo za okolje in prostor (MOP) je že začelo pripravo in preučitev podlag z namenom, da bi bil uveden čim prej," so za Žurnal24 potrdili na ministrstvu za okolje in prostor. Sistem bi deloval tako, da bi potrošnik že ob nakupu pijače plačal kavcijo, ki bi jo potem dobil nazaj ob vrnitvi embalaže. 

Kot so na ministrstvu dejali za omenjeni medij, dokončne odločitve, katero vrsto embalaže bodo vključili v kavcijski sistem, še niso sprejeli. "Vsekakor pa bodo vključene plastenke in pločevinke pijač," so potrdili. 

Ob tem so dejali, da izkušnje iz drugih držav, ki so uvedle podoben sistem, kažejo, da je mogoče predvidevati "znaten dvig ločenega zbiranja odpadnih plastenk pijač in pločevink ter posledično tudi recikliranja". Trenutna ocena, po kateri ločeno zberemo 63 odstotkov odpadnih plastenk pijač, bi se tako dvignila. 

Srdjan Zivulovic/Bobo

Visoki cilji za prihodnost

Zadali so si, da moramo do leta 2025 doseči 77 odstotkov ločeno zbranih odpadnih plastenk pijač, do leta 2030 pa želijo doseči kar 90 odstotkov. "Države, ki so uvedle kavcijski sistem, so v letu oz. dveh dosegle že višji cilj ločenega zbiranja odpadnih plastenk," so ob tem še povedali za Žurnal24.

Nekaj besed so namenili tudi višini kavcije, ki jo bo po soglasju z ministrstvom določal upravljavec kavcijskega sistema. Upravljavca - to bodo po njihovih besedah proizvajalci pijač in trgovine oziroma njihova združenja - bodo ustanovili, ko bo na tem področju uveljavljena zkonodaja, so še zapisali pri navedenem mediju.

Novo na Metroplay: Kako se dobro ločiti? | N1 podkast s Suzano Lovec