A. B. | 26. 11. 2022, 09:25

Znana je usoda priljubljenega lokala v Mariboru, katerega vhod je nedavno zapečatil Furs

Facebook/Kavarna Astoria/Stanislav Jecelj/fotomontaža

Že pred drugo svetovno vojno odprta dunajska kavarna je v središču mesta predstavljala stičiščno točko za vse generacije. Ali bo tam ostala tudi v nadaljnje? 

Kavarna Astoria je bila dolga leta središče družabnega življenja v Mariboru. Odprla se je že pred drugo svetovno vojno, njen ugledni lastnik gospod Zorko pa je takrat z zaslužkom kupoval zlatnike in jih skrival v kleti. Med vojno je bila družina izgnana, med drugim tudi zato, ker so se v tridesetih letih v kavarni zbirali ljudje, ki so se borili proti nacizmu ter germanizaciji slovenske družbe in ozemlja.

Po vojni je nova oblast Zorkovim najprej vrnila kavarno z vsem premoženjem, pozneje pa jo je nacionalizirala. Oče Zorko je moral zaradi skrivanja zlatnikov v zapor. Kavarna je kljub temu obstala in živela še do nedavnega. Znana je bila tudi po tem, da se je pred leti v njej združeval slovenski kulturni krog.

A nedavno so vrata Astorie znova zaprli. Zapečatila jih je namreč finančna uprava. Pobrskali smo in ugotovili, kakšna je usoda priljubljenega lokala. 

Uredništvo/Facebook/Stanislav Jecelj/fotomontaža

Razloge potrdil lastnik

Davor Hojnik iz Astorie, ki je bil sicer precej redkobeseden, je za lokalec.si v času zaprtja in trakov, ki so zapečatili vhod v lokal, potrdil, da je do navedenega prišlo zato, ker preprosto niso mogli pravočasno poravnati obveznosti, ki so nastale med epidemijo koronavirusa. Takrat je dejal, da ne ve, kdaj bodo znova odprli vrata, usodo lokala pa so znova 'izdali' napisi na vratih. Rdeče table z belim napisom sporočajo, da iščejo novega najemodajalca. 

Uredništvo