R. K. | 27. 10. 2022, 10:54

Se vam doma po vseh teh letih valjajo tolarji? Preverite, koliko lahko dobite zanje

Profimedia/fotomontaža

Čeprav že več kot desetletje niso v uporabi, pa marsikateri Slovenec menja nekdanjo valuto. Tega je precej več, kot smo si mislili. 

Slovenski tolarji po 15 letih, odkar smo prevzeli skupno evropsko denarno valuto, še niso stvar zgodovine. Slovenci tolarske bankovce še vedno hranimo doma in jih dnevno menjamo. Letos smo tako po podatkih Banke Slovenije opravili že skoraj 466 menjav.

Banka Slovenije tolarje v evre še vedno menja po enakem tečaju kot leta 2007, ko smo sprejeli novo valuto. Vendar to velja le za bankovce, ne pa tudi za kovance. Pri Banki Slovenije so na spletni strani zapisali: "Tolarski bankovci so zamenljivi v Banki Slovenije brez časovne omejitve, tolarski kovanci pa so bili zamenljivi do 3. januarja 2017." Po podatkih, ki jih imajo, je bilo letos do 25. oktobra skupno opravljeno 466 menjav, poroča Žurnal24

Profimedia

Tolarje je mogoče menjati na blagajni Banke Slovenije, vloge za menjavo pa lahko pošljemo tudi po pošti. Povprečno smo letos opravili več kot eno menjavo iz tolarjev v evre na dan. Glede na to, da nekdanje valute ne uporabljamo že od leta 2007, je to precej veliko.

V obtoku še vedno skoraj štirje odstotki tolarjev in bonov

Število menjav je bilo podobno tudi leta 2021, ko smo opravili 510 menjav. Menjalno razmerje med tolarjem in evrom ostaja enako kot ob prehodu na novo valuto, in sicer 239,64 tolarja za evro, so zapisali pri omenjenem mediju. 

Konec preteklega meseca je bilo po podatkih Banke Slovenije v obtoku še vedno 46,3 milijona kosov tolarskih bankovcev, ravno tako pa tudi 20,9 milijona kosov vrednostnih bonov, ki so zelo priljubljeni tudi pri zbirateljih.

Profimedia

Iz obtoka se je tako glede na stanje 2005 vrnilo 96,5 odstotka vrednosti tolarskih bankovcev in bonov. Ravno tako pa se je vrnilo tudi 38,2 odstotka vrednosti tolarskih kovancev. V obtoku so še vedno tolarji in boni v skupni vrednosti 31,6 milijona evrov. Od tega je tolarjev za slabih 29,2 milijona evrov in bonov za 1,7 milijona evrov, so še zapisali pri Žurnalu24.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol