N. V. | 6. 4. 2023, 17:42

Se vam sploh splača plačevati dopolnilno zdravstveno zavarovanje? Izračunajte

Profimedia

Vemo, kako lahko preverite, koliko ste v preteklih letih porabili za svoje težave z zdravjem.

Slovenijo je pretresla vest, da bo zavarovalnica Generali za kar 30 odstotkov podražila dopolnilno zdravstveno zavarovanje. Tudi zavarovalnici Triglav in Vzajemna ne izključujeta možnosti, da bosta podražili že tako visoke premije, smo poročali.

Trenutno pri zavarovalnici Triglav premija znaša 33,55 evra, pri Vzajemni 35,67 evra (oziroma 34,60 evra ob upoštevanju 30-odstotnega popusta, ki ga ponujajo) in pri Generaliju 44,89 evra.

Ob visokih cenah se mnogi Slovenci sprašujejo, ali se sploh splača plačevati dopolnilno zdravstveno zavarovanje. Mnogi pravijo, da so "vedno zdravi, da zdravnika ne potrebujejo" – podatki kažejo, da 10 odstotkov Slovencev dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja ne plačuje. 

Res je, da dopolnilno zdravstveno zavarovanje plačujemo vsak mesec, tudi, ko ga ne potrebujemo. A če ga ne bi plačevali, bi težava nastala, ko pride do bolezni. Stroški zdravljenja lahko se lahko namreč hitro nakopičijo, če pa potrebujemo operacijo, pa bi večina Slovencev morala vzeti kredit, da bi jo lahko odplačala, saj so takšna zdravljenja zares draga.

Izračunajte, koliko ste porabili

Izračunate lahko, koliko ste že porabili iz prostovoljnega zdravstvenega zavarovanja v preteklih letih za svoje težave z zdravjem. Potem lahko primerjate, ali se vam splača mesečno plačevati premijo dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja. 

To lahko storite na spletni strani Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije. Ponujajo možnost vpogleda v vaše podatke, do katerih lahko dostopate z vašim digitalnim potrdilom.

Posnetek zaslona/Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije

Ko se prijavite, na desni strani strani kliknite 'zdravstvene storitve' in dostopali boste lahko do pregleda vplačane premije in pregleda porabe za izbrano leto.

Novo na Metroplay: "Te volitve bodo res prelomne" | N1 podkast s Suzano Lovec