A. B. | 28. 9. 2022, 19:02 | Vir: STA

Še zadnji košček mozaika za naše Orle: njihove čelade letos s prav posebno zgodbo

Facebook/Smučarska zveza Slovenije/fotomontaža

Vstop v zimsko sezono bo naše prvake, ki so minulo olimpijsko sezono navduševali ves svet, obarvan v barve, s katerimi so zasedali prva mesta. Svoje ideje so prispevali tudi sami. 

Slovenski reprezentanci v smučarskih skokih, ki sta minulo olimpijsko zimo navduševali z dosežki, v novo sezono, katere vrhunec bo svetovno prvenstvo v Planici, vstopata z novim dizajnom na čeladi. Motiv Triglava in orla se prepleta v tradicionalnih barvah, skakalci so sami prispevali ideje za ta, še kako pomemben del varnostne opreme.

"Navdušena sem nad videzom čelade. Končna različica čelade je precej drugačna, kot smo jo dobili v test na začetku. Posredovali smo svoje ideje in moram reči, da mi je zdaj zelo všeč. Verjamem, da nas bo čelada nesla zelo daleč," je povedala lanskoletna najboljša skakalka v svetovnem pokalu, Nika Križnar.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Nika Križnar (@nika.kriznar)

Čelada nosi močno simboliko 

Čelado je zasnoval oblikovalec Blaž Skodlar, ki je za osrednjo nit, kot je dejal na predstavitvi, vzel orla, saj skakalke in skakalci letijo. "Ko si nadenete čelado, prevzamete lastnosti orla, da čim dlje poletite," je dejal.

Do prvih tekem nove zimske sezone 2022/23 je sicer še več kot mesec dni, tako žensko kot moško vrsto start čaka 5. in 6. novembra na plastiki v Wisli, priprave so za zdaj potekale po načrtih.

Kmalu tudi začetek sezone

Konec tedna bo v Nemčiji v Klingenthalu še finale poletne sezone. Olimpijska prvakinja Urša Bogataj je že predčasno potrdila skupno zmago poletja, nato pa ekipi čaka še zadnji del priprav na zimo. "Mi smo na poletnih tekmah veliko manjkali, da smo dali še drugim športom malo prostora, nenazadnje so skoki zimski šport," je uvodoma dejal selektor moške vrste Robert Hrgota in dodal, da gre za zdaj v pripravah vse po načrtih, nekaj skrbi mu povzroča le poškodba gležnja Žige Jelarja.

Skakalci so poleti veliko časa namenili testiranju opreme, ki je doživela največ sprememb pravil. Kot pravi Hrgota, je bila "čelada še zadnji košček mozaika za novo sezono".

Že 13. oktobra se reprezentanca odpravlja na ledeno smučino, 18. bo trenirala v Kranju, nato še v Planici. "Pa bo uvod v sezono hitro tu," je dodal selektor skakalcev.

Medtem pa je glavni trener vražjih Slovenk Zoran Zupančič povedal, da se je ekipa vse poletje sestavljala, zdaj je sicer spet na minus 1 zaradi poškodbe lanske skupne zmagovalke sezone Križnarjeve, vendar "bomo poškodbo pravočasno sanirali". "Prepričan sem, da bo do starta vse v redu. Priprave so potekale po načrtu, glede na prejšnje sezone nismo veliko spreminjali. Stanje v ekipi je dobro, da ne rečem odlično," je dejal Zupančič, ki je odkrito napovedal, da ženska reprezentanca na glavnem cilju sezone, domačem prvenstvu pod Poncami, načrtuje vsaj tri kolajne.

Vrhunec poolimpijske zime za skakalce bo svetovno prvenstvo v nordijskih disciplinah, ki ga bo Planica gostila od 21. februarja do 5. marca.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.