R. K. | 23. 7. 2022, 17:24 | Vir: STA

Sedmi dan apokalipse na Krasu: s katastrofalnim požarom se borijo vse razpoložljive sile

Twitter/MO_RS/Bobo/fotomontaža
Sedmi dan apokalipse na Krasu: s katastrofalnim požarom se borijo vse razpoložljive sile (foto: Twitter/MO_RS/Bobo/fotomontaža)

Obrambni minister Marjan Šarec ob tem opozarja, da ponovno začenja pihati veter, kar lahko še dodatno poslabša stanje. 

V posredovanje ob hudem požaru na goriškem Krasu je močno vpeta tudi Slovenska vojska. Z gašenjem iz zraka pomagajo s helikopterjem, na terenu pa je prisotnih skupno 136 vojakov. Tudi danes je na Krasu minister Marjan Šarec, ki poudarja, da je treba vse sile usmeriti v to, da požar čim bolj "zaprejo". Na pomoč so prispela še tri letala iz Romunije.

Bobo

V boj s požarom na Krasu tudi romunska vojska

Kot je v izjavi za medije dejal Šarec, so v zraku vsi razpoložljivi zrakoplovi - poleg dveh slovenskih vojaških in enega policijskega še helikopterji iz Avstrije, Hrvaške, Italije, Madžarske, Srbije in Slovaške. V zraku je tudi hrvaški kanader. Pričakujejo tudi madžarsko transportno letalo casa za gašenje.

Na Brniku so medtem že pristala romunska letala. "Romunske oborožene sile so v podporo gašenja požara na Krasu poslale dva spartana, ki ju spremlja transportno letalo C130 hercules za logistično podporo. Spartan lahko v enem naletu odvrže 6000 litrov vode," je Slovenska vojska sporočila na Twitterju.

Slaba vidljivost, ponovno začenja pihati veter

Sodelovanje in koordinacija potekata odlično, je ocenil Šarec. "Za naše vojaške kontrolorje leta je to velik izziv, kajti na tako majhnem prostoru koordinirati toliko zračnih plovil je zelo zahtevno delo, da ne pride do kakšnega trčenja," je dejal. Poleg tega je na požarišču zaradi dima izjemno slaba vidljivost.

Minister ob tem opozarja, da ponovno začenja pihati veter, kar se je dogajalo tudi v minulih dneh in poslabšalo stanje. "Zato ne moremo reči, da smo lahko mirni," je dejal in dodal, da je ključno, da se še vedno pred ognjem branijo objekti.

Prav tako se ne morejo zanašati na padavine, ki jih meteorologi napovedujejo šele za torek, pa še takrat zgolj krajevne nevihte. "Moramo biti previdni in usmeriti vse sile v to, da požar čim bolj zapremo. Zanašati se na dež ni dobra gasilska taktika," je izpostavil.

Gasilci so razdeljeni na več sektorjev

Gasilci, na terenu jih je 1061, zalivajo tudi robove cest, da bi preprečili preskoke požarov. Kot je v izjavi za medije pojasnil vodja intervencije Sebastjan Čuk, so gasilci razdeljeni na več sektorjev, da tako lažje obvladujejo požar. Prav tako imajo s tem boljši pregled nad dogajanjem. Po njegovi oceni so s sektoriziranjem zelo uspešni pri zaznavi vsake spremembe požarišča. Pri gašenju pomaga tudi policijski top.

Logistiko sicer nekoliko otežuje obsežnost območja, ki ga pokrivajo, a Čuk še ni želel govoriti o obsegu požarišča. Več informacij o tem naj bi bilo znanih proti večeru.

Zahvalil se je tudi vsem, ki izvajajo protipožarne poseke. Te so namreč zelo učinkovite za preprečevanje širjenja požara. Kot je še izpostavil Čuk, ob tem od gozdnih delavcev dobivajo dodatne informacije o morebitnih novih žariščih.

Twitter/Slovenska vojska

Pomaga več kot 100 pripadnikov slovenskih obrambnih sil

Pri posredovanju na Krasu pomaga tudi 136 pripadnikov Slovenske vojske, ki skrbijo za logistiko ter pomagajo pri oskrbi z vodo in saniteto. Slovenska vojska ima na terenu namreč skupno osem vodnih cistern s skupno kapaciteto 60.000 litrov, z dvema cisternama za gorivo pa oskrbujejo helikopterje, je povedala podpolkovnica Nina Raduha. Pripravljajo in razdeljujejo tudi tople obroke.

Na pomoč tudi pripadniki srbske policije

Na Krasu se je danes mudil tudi srbski minister za notranje zadeve Aleksandar Vulin. Srbska policija namreč sodeluje v gašenju požara na Krasu z dvema helikopterjema in posadkama.

Posnetek zaslona/Facebook/Samo Turel

V izjavi se medije je Vulin izpostavil pomen medsebojne pomoči, saj da nobenega država ne more sama obvladati takega požara, kot je trenutno v Sloveniji. Srbija se je po njegovih besedah dobro pripravila na sezono požarov, med drugim imajo pet helikopterjev, opremljenih za gašenje. Kot pravi, si štejejo v veliko čast, da lahko pomagajo, in upajo, da bo njihova pomoč prinesla rezultat. Prenesel je tudi dobre želje srbskega predsednika Aleksandra Vučića.

Ob prihodu v Slovenijo se je z Vulinom srečala tudi notranja ministrica Tatjana Bobnar. Tako ona kot Šarec sta se mu hvalila se mu je za pomoč, ki je v teh razmerah več kot potrebna in dobrodošla.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.