27. 10. 2023, 10:12 | Vir: STA

Vreme je naposled le pokazalo zobe: plazovi brzijo čez ceste, reke se razlivajo

Žiga Živulović jr./BOBO

Zaradi obilnega dežja naraščajo reke, na nekaterih območjih se že razlivajo. Prav tako nastajajo plazovi.

Na Severnem Primorskem je noč kljub dežju minila brez večjih težav, vendar se stanje spreminja v jutranjem času. Reke zaradi obilnega dežja naraščajo in so na nekaterih delih prestopile bregove. Vipava in Idrijca se po podatkih Arsa razlivata na območju pogostih poplav, v Baški grapi so težave s plazovi.

V Baški grapi razglasili izredne razmere

Zaradi velikih količin padavin je na območju Baške grape nastalo že več nanosov zemljine in usadov. Zaprtih je več odsekov cest, zato poveljnik občinskega štaba civilne zaščite Miha Vencelj prebivalce opozarja, naj se ne odpravljajo na pot.

Zaradi obilnih padavin v zadnjih urah na Severnem Primorskem so dopoldne v Baški grapi razglasili izredne razmere. V Grahovem ob Bači so sprožili sirene za splošno nevarnost, saj voda dere z vseh strani. Cesta od Kneže do Podbrda je zaprta, tam so se sprožili številni zemeljski plazovi, so sporočili iz regijskega štaba CZ za Severno Primorsko.

Žiga Živulović jr./BOBO

Na terenu v Baški grapi so vse razpoložljive službe, vendar je lokacij veliko in se zaradi zdrsov terena sproti odpirajo tudi nove, zato velja splošna nevarnost za celotno območje. Več nanosov je predvsem na cestnem odseku Podbrdo-Grahovo.

Tudi Soča je prestopila breg na delu ceste med Tolminom in Mostom na Soči. Cesta je tam zaradi poplavljenega cestišča po podatkih regijskega štaba civilne zaščite zaprta.

V vasi Zavino v ajdovski občini je zaradi erozije tal odneslo manjši del ceste v središču kraja. Tudi tu že posredujejo ustrezne službe.

Meteorna voda trenutno ogroža poslovne prostore v Spodnji Kanomlji v občini Idrija, kjer že posredujejo gasilci.

Zaradi podrtih dreves pa je oviran promet na cestah Avče-Kal nad Kanalom in Ročinj-Kambreško.

Opozorilo pred razlivanjem

Posamezne manjše reke in hudourniški vodotoki na zahodu, severu in v osrednji Sloveniji, predvsem vodotoki s povirji v Kamniško-Savinjskih Alpah, bodo v naslednjih urah poplavljali. Poplavljale bodo tudi zaledne in padavinske vode, so zapisali pri Arsu.

Poplavljene površine se bodo čez dan povečevale v srednjem in spodnjem toku Vipave. Na območjih pogostih poplav se lahko razlijejo tudi Sava v srednjem toku, Drava v spodnjem toku in Kolpa.

Ob visoki plimi bo danes še do okoli 11. ure poplavljalo morje. Nato bo po napovedih hidrologov morje vnovič poplavljalo v soboto med 6. in 11. uro, in sicer v višini do okoli 30 centimetrov.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol