K. Ž. | 19. 10. 2023, 18:36

Na Trgu republike zavihrale palestinske zastave, slišijo se vzkliki "svoboda Palestini"

Borut Živulovič /Bobo

Pred Trgom republike se je zbrala množica ljudi, ki je javno izrazila svojo podporo Palestini. Udeleženci so med drugim pozvali vlado, naj stori vse, kar je v njeni moči, da ustavi genocid nad Palestino.

Danes ob 17. uri je Trg republike zavzela množica ljudi, ki so sodelovali na shodu v podporo Palestini. Pred parlamentom so tako vihrale palestinske zastave, medtem ko so prisotni glasno vzklikali "Free Palestine" (svoboda Palestini). Shod je organizirala organizacija Gibanje za pravice Palestincev, ki so v svojem vabilu posvarili, da se Gaza nahaja pred robom izbrisa in da je pod neprestanim bombardiranjem. Opozorili so še, da se bliža genocid, saj, sodeč po njihovem mnenju, Izrael namenoma cilja domove, tržnice, šole, bolnišnice in preostalo civilno infrastrukturo.

Organizatorji so obenem jasno izpostavili, da pri dotičnem shodu ne gre za izkazovanje podpore teroristični skupini Hamas ter antisemitizmu. "Vsaka človeška žrtev je preveč. Smo proti stopnjevanju nasilja in novim žrtvam, svoje nestrinjanje pa želimo javno izraziti na shodu," so še izpostavili.

Bralec

Cilj shoda je bil med drugim poziv k nujni prekinitvi ognja, kot tudi k zaščiti palestinskega prebivalstva. Poudarili so tudi dejstvo, da je nujno, da se države, med njimi tudi Slovenija, aktivno zavzamejo za končanje politike apartheida in okupacije, pod katero so prisiljeni živeti Palestinci.

Borut Živulovič /Bobo

Shoda se je udeležila tudi poslanka Levice Nataša Sukič, ki je prav tako pozvala k prekinitvi ognja.

Borut Živulovič /Bobo

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol