Ni. Vu. | 19. 10. 2023, 15:59

Evropski poslanci obsodili napad na Izrael, pozvali pa tudi k pomoči Gazi

Profimedia

Evropski parlament je sprejel resolucijo, v kateri je ostro obsodil teroristični napad palestinskega gibanja Hamas na Izrael.

Evropski parlament je sprejel resolucijo, v kateri je ostro obsodil teroristični napad palestinskega gibanja Hamas na Izrael. Resolucija je bila sprejeta s 500 glasovi za, 21 evropskih poslancev je bilo proti, 24 se jih je vzdržalo. 

Evropski poslanci so izrazili podporo Izraelu in njegovim prebivalcem, hkrati pa poudarili potrebo po "odstranitvi teroristične organizacije Hamas". Prav tako so se zavzeli za okrepitev humanitarne pomoči Gazi in neodvisno preiskavo napada na bolnišnico. V resoluciji so pozvali še k izpustitvi vseh ugrabljenih talcev, piše N1.

Izraelu priznavajo pravico do samoobrambe v skladu z mednarodnim pravom. "Kot taka morajo biti dejanja Izraela strogo skladna z mednarodnim humanitarnim pravom," so poudarili.

Poslanci so opozorili še na tveganje, da bosta tako Hamasov napad kot Izraelov odziv okrepila spiralo nasilja v regiji. Zaradi tega pozivajo k humanitarni prekinitvi ognja in poudarjajo, da so napadi na civiliste in civilno infrastrukturo resna kršitev mednarodnega prava.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol