9. 11. 2023, 19:14 | Vir: STA

Ljubljanske ulice zopet zavzeli podporniki Palestine: "Priče smo, kako Gaza postaja pokopališče"

Žiga Živulović Jr./Bobo

Na shodu so pozvali vlado, naj odločno ukrepa, "da se prepreči genocid, ustavijo hudodelstva ter da se za to zavzame tudi na ravni EU".

V središču Ljubljane se je danes na drugem shodu v podporo Palestincem zbralo več sto ljudi, ki so pozivali k ustavitvi nasilja na Bližnjem vzhodu. Kritični so bili do Zahoda, tudi do Slovenije, ki kljub naraščanju števila žrtev v Gazi, še naprej neomajno podpirajo Izrael. Vlado so pozvali, naj naredi vse, kar je v njeni moči, da ustavi nasilje.

"Priče smo, kako Gaza postaja pokopališče. Vrstijo se opozorila, da se izvršujejo mednarodna hudodelstva, a države Zahoda, vključno s Slovenijo, še naprej neomajno podpirajo Izrael," je na shodu dejala predstavnica organizatorjev, Gibanja za pravice Palestincev.

Žiga Živulović Jr./Bobo

Razpihovanje nestrpnosti in sovraštva ter hujskanje k nasilju s strani vidnih izraelskih politikov dosega nove ravni okrutnosti, je poudarila in opozorila, da se ob bombardiranju Gaze nasilje stopnjuje tudi na zasedenem Zahodnem bregu in v Vzhodnem Jeruzalemu.

V luči tega so organizatorji shoda zahtevali spoštovanje mednarodnega prava in enakopravnosti vseh ljudi, takojšnjo zaustavitev trgovanja z orožjem in vojaško opremo z Izraelom in da Slovenija kot bodoča nestalna članica Varnostnega sveta ZN naredi vse, kar je v njeni moči, za spoštovanje humanitarnega prava in človekovih pravic.

Žiga Živulović Jr./Bobo

"S shodom zahtevamo, da slovenska politika tudi tokrat odločno ukrepa, da se prepreči genocid, ustavijo hudodelstva ter da se za to zavzame tudi na ravni EU," je sporočilo Gibanje za pravice Palestincev.

V ta namen je gibanje predsedniku vlade Robertu Golobu, zunanji ministrici Tanji Fajon, poslancem v DZ in slovenskim evroposlancem, predsedniku Evropskega sveta Charlesu Michelu ter veleposlaništvom ZDA, Francije, Nemčije in Velike Britanije v Sloveniji ponovno poslalo poziv, v katerem je navedlo omenjene zahteve.

Žiga Živulović Jr./Bobo

Prav tako so organizatorji opozorili, da imajo v skladu s konvencijo o preprečevanju in kaznovanju zločina genocida države podpisnice dolžnost storiti vse, da preprečijo izvršitev genocida, saj v nasprotnem primeru nosijo odgovornost zaradi kršitev mednarodnega prava.

Shod v podporo Palestincem se je pričel na Prešernovem trgu, od koder so protestniki nadaljevali proti veleposlaništvu ZDA in shod zaključili na Trgu republike.

Na več kot 10.000 smrtnih žrtev v Gazi so se spomnili z minuto molka. protestniki pa so med shodom vzklikali gesla v podporo Palestini.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord