27. 7. 2022, 11:09 | Vir: STA

Si lahko v slovenski Istri končno oddahnejo?

Bobo

Po začetku intervencije, s katero naj bi preprečili morebitne redukcije vode na Primorskem, je zdaj prišlo še do enega pomembnega preobrata. Kakšnega?

Padavine so vir pitne vode. A z upadanjem količine padavin se znižujejo tudi gladine podzemnih voda plitvih peščeno-prodnih vodonosnikov in pretoki izvirov ter vodotokov, ki so vir pitne vode

Zaradi hudega pomanjkanja vode v slovenski Istri so vodo začeli črpati v reki Unica. Od tam jo prevažajo do vodarne Cepki v bližini Črnega Kala, kjer jo ultrafiltrirajo.

Razmere nekoliko omilil dež 

V torek so s Planine v vodarno Cepki pripeljali 700 kubičnih metrov vode. V javnem podjetju ocenjujejo, da se je stanje izboljšalo za približno deset dni.

V Rižanskem vodovodu Koper so medtem po torkovem dežju zaznali rahel dvig ravni podtalnice, vendar ne dovolj, da bi naravni izvir Rižane oživel.

Vojska in gasilci črpajo vodo iz reke Unice v Rižanski vodovod zaradi pomanjkanja.

V Brkinih je po podatkih Agencije RS za okolje v torek padlo približno 20 litrov dežja na kvadratni meter. Voda je od tam pod zemljo pritekla tudi v Rižansko dolino.

V vodnjakih na črpališču Podračje, poldrugi kilometer nad naravnim izvirom Rižane, se je raven podtalnice nekoliko zvišala. Glavni izvir je še vedno suh. Nekaj nižje, na merilnem mestu Rižanskega vodovoda, se je pretok reke povečal na 115 litrov na sekundo.

Opozorila še veljajo

Odjemalci so po podatkih podjetja v torek porabili manj vode kot v ponedeljek, in sicer nekaj manj kot 29.000 kubičnih metrov oz. 335 litrov na sekundo.

Kljub temu uporabnike še vedno pozivajo, da se strogo držijo prepovedi uporabe vode za potrebe, ki niso nujne. Sporočajo tudi, da je voda zdravstveno ustrezna in varna za uživanje.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.