Uredništvo | 29. 11. 2023, 09:01

Različne teorije: kaj pomeni logotip žabe na embalaži in zakaj je žaba lahko različnih barv?

Profimedia

Simbol, ki se pojavlja na embalaži živilskih izdelkov, je zbegal tudi Slovence.

Na Zvezo potrošnikov Slovenije (ZPS) se je obrnila uporabnica, ki jo je zbegalo, ker je logotip žabe, ki se pojavlja na embalaži nekaterih živilskih izdelkov, pogosto različnih barv. Zapisala je, da o tem kroži kar nekaj teorij, sama pa je na internetu našla le razlago logotipa, ki je zelene barve. "Zanima me pomen črne žabice na beli podlagi ali bele žabice na zeleni podlagi," je zapisala v vprašanju, ki je objavljeno na spletni strani ZPS.

Profimedia

Pri organizaciji, ki se zavzema za spoštovanje in varovanje pravic potrošnikov so ji v odgovoru pojasnili, da omenjeni logotip označuje trajnostni certifikat organizacije Rainforest Alliance. "Certifikat označuje, da so bila živila pridelana na trajnosten, naravi prijazen in obenem družbeno odgovoren način," so zapisali. Ob tem pa so pojasnili, da "različne barve logotipa izhajajo iz njegove grafične podobe".

Različne barve logotipa nimajo različnih pomenov

"Presoja, katero barvo bodo uporabili, je prepuščena oblikovalcu, ki zasnuje embalažo izdelka. Sicer pa med barvami ni vsebinske razlike," so zapisali in dodali, da je običajna barva logotipa sicer bledo zelena na beli podlagi. Poudarili so, da so oblike logotipa, ki jih je uradno dovolila organizacija Rainforest Alliance, objavljene v njihovih pravilih za uporabo gradične podobe.

rainforest-alliance.org

Ob tem so ovrgli še teorije zarote, ki so v zvezi s tem zadnje mesece krožile po družbenih omrežjih: "Žabica organizacije Rainforest Alliance je mednarodno priznan okoljski certifikat. Organizacija tudi ni povezana s fundacijo Billa Gatesa," so zaključili. Organizacija Rainforest Alliance je sicer na svoji spletni strani objavila tudi seznam prejemnikov certifikata. 

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol