L. PA. | 17. 11. 2023, 07:00

Je v Šiški še kaj nepozidanega? Na vidiku še poslovno-stanovanjski objekt in tri nove stolpnice, kdo bo zagotovil potrebno infrastrukturo za stanovalce?

Zbornica za arhitekturo in prostor Slovenije

Nova 60-metrska poslovno-stanovanjska stolpnica naj bi stala na križišču Celovške in Gospodinjske ceste, tik ob Kmetijsko gozdarski zbornici Slovenije, v Dravljah, na Brilejevi ulici, pa bo zgrajena nova soseska Regentov kvart.

Celovški dvori, stolpnice Spektra in Kvartet, kompleks Bellevue Living, Peca, rezidenca Celovška ... že nekaj časa se napoveduje tudi gradnja Poslovnega centra Šiška ob severni ljubljanski obvoznici in Celovški cesti, nekateri investitorji pa se borijo tudi za spremembo občinskega prostorskega načrta, ki bi dovolil pozidavo zelenic med bloki Šišenske soseske 6.

Območje ob Celovški cesti je torej trenutno vroče območje za različne gradnje – po prepričanju mnogih pa tudi že pretirano obremenjeno. Po informacijah, ki so jih leta 2021 objavile Slovenske novice, je bilo območje okoli Celovških dvorov namreč že tedaj med najgosteje poseljenimi v Mestni občini Ljubljana.

Stanovalci Šiške so zaskrbljeni zaradi že zdaj preobremenjenih kapacitet, kot so šole, vrtci, parkirni prostori in zdravstveni dom, pa tudi zaradi prometne pretočnosti. Problematično je tudi izginjanje zelenih površin ter skupnih prostorov.

Skupno več kot 400 novih stanovanj

Tako je te dni mnoge presenetila novica, da se gradnja v Šiški še ne bo ustavila. Te dni je Zbornica za arhitekturo in prostor namreč skupaj z investitorjem, domnevno bolgarskim podjetjem C-Tower, objavila zmagovalce natečaja za arhitekturno rešitev stanovanjsko-poslovnega kompleksa, ki bo stal na križišču Celovške in Gospodinjske ceste.

Ena od idejnih zasnov novega poslovno-stanovanjskega kompleksa v Šiški.

Ena od idejnih zasnov novega poslovno-stanovanjskega kompleksa v Šiški.

Zbornica za arhitekturo in prostor Slovenije

Prvo nagrado si delita dva projekta dveh avtorskih skupin, v prvi so arhitekti Tomaž Krušec, Lena Krušec, Kristjan Nemec, Lenart Piano in Timotej Resnik, v drugi pa Miloš Jeftič, Matic Čerin, Matej Tili, Tjaša Tušar, Bojan Fratina, Jaka Černigoj, Luka Čalasan Dorn in Erika Rus.

Po poročanju Siola bo nov kompleks stal na križišču Celovške in Gospodinjske ceste, v njem pa bo okoli 80 stanovanj. V 16-nadstropni stolpnici, ki naj bi bila visoka 60 metrov, bodo v pritličju in prvem nadstropju tudi poslovni prostori, pa tudi manjša športna dvorana in zdravstvene ordinacije. Iskali bodo zahtevne kupce, ki si želijo visoko kakovost stanovanj.

Kdaj bo nov kompleks odprl svoja vrata prvim stanovalcem, še ni znano, piše Siol, je pa arhitekturna rešitev podlaga za sprejetje občinskega podrobnega prostorskega načrta v Ljubljani, kar naj bi investitorji že oddali.

Druga novogradnja pa bo v kratkem zrasla v ljubljanskih Dravljah, na Brilejevi ulici. Šlo bo za "sodobno, do mladih družin in posameznikov, okolja in lokalne skupnosti prijazno stanovanjsko sosesko" Regentov kvart, ki jo bodo sestavljale tri stolpnice (z 12, 15 in 18 nadstropji) s skupno 356 stanovanji. V tem primeru investitor, podjetje Brusnica, zagotavlja, da ne bo šlo za luksuz, temveč za kakovostna stanovanja za srednji sloj prebivalstva.

V ljubljanskih Dravljah naj bi zrasle tri nove stolpnice.

V ljubljanskih Dravljah naj bi zrasle tri nove stolpnice.

Regentov kvart

Ideja za nove stolpnice na območju Dravelj sicer segajo vsaj 15 let v preteklost, vendar je projekt sprva stal zaradi finančne krize, nato pa zaradi pandemije covid-19. Nekaj je k zamiku časovnice gotovo pripomoglo tudi nezadovoljstvo okoliških stanovalcev (na Brilejevi namreč že stoji naselje s kar devetimi stolpnicami), sploh zaradi dejstva, da jim bo Regentov kvart vzel priljubljeno zelenico z vzpetino, kjer se radi rekreirajo in sprehajajo hišne ljubljenčke, pozimi pa otroci vzpetino radi uporabljajo za sankanje.

Toda konec septembra letos je direktor podjetja Brusnica Matjaž Cerjak za Siol potrdil, da je gradbeno dovoljenje za projekt izdano in da čakajo le še, da postane pravnomočno, da začnejo z gradnjo.

"Okoliški stanovalci so stranski udeleženci v postopku pridobivanja gradbenega dovoljenja. Priglasili so se v postopek in temu nismo nasprotovali. Mi smo se z njimi pogovarjali leto dni, javna razgrnitev projekta se je končala julija lani. Po tem smo obdelali najmanj šest interakcij s sosedi in odgovorili na 42 komentarjev o tehnični izvedbi projekta. Ministrstvo za naravne vire in prostor nam je naložilo dodatne pogoje za gradnjo, kar je prav in povsem normalno," je še povedal in dodal, da si želi, da bi se sosedje zavedali, da "nov projekt prinaša tudi prednosti v njihovo okolje".

Med njimi je na primer ta, da bodo v podzemni garaži stanovalcem sosednjih blokov ponudili sto parkirnih mest, obenem pa bodo na obstoječem travniku v veliki meri ohranili prostor za druženje okoliških stanovalcev na igralih, klopeh in ob vodnih elementih.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol