R.S. | 8. 3. 2023, 20:45

Škandal, ki je pretresel Slovenijo: ljubljanski nevrokirurg naj bi pacientki zaračunal še 6000 evrov zasebnega honorarja

Profimedia/fotomontaža

Družini je napisal, naj denar nakaže agenciji v Hong Kong. Kot razlog je navedel davčno optimizacijo. 

Profesor in kirurg Roman Bošnjak je 9. januarja z zasebnega elektronskega naslova družini iz Severne Makedonije poslal predračun za operacijo (odstranitev tumorja) v višini 27.000 evrov. Na predračunu je uradni logotip UKC Ljubljana, kjer je Bošnjak predstojnik Kliničnega oddelka za nevrokirurgijo, poroča 24ur.com. 

V elektronskem sporočilu je zapisal, da je prvotno ceno uspel znižati za več kot pet tisoč evrov. Sporočil jim je tudi, da jim bo zaračunal tudi zasebni honorar v višini 6000 evrov. Dodal je, naj denar nakažejo agenciji v Hong Kong. Kot razlog je navedel davčno optimizacijo. 

Družina je oba računa plačala pred operacijo (18. januarja). Roman Bošnjak je v odzivu na vprašanje, zakaj je družina morala zdravniku plačati še dodatni honorar in ga nakazati na bančni račun družbe v davčni oazi, zapisal: "Svojci pacienta so me konzultirali na privatni naslov, ker so slišali za moje delo in strokovnost. /.../ V prostem času sem na daljavo pregledal vse MRI slike, vse izvide in tako dalje. Opravil sem torej medicinsko konzultacijo in svetovanje. /.../ Ponudili so mi plačilo za moj trud. Usmeril sem jih na agencijo v tujini, ki skrbi za promocijo mojega imena, in s tem plačal letno članarino. Od te agencije nisem prejel nobenega denarja." 

POP TV je pridobil tudi račun hongkonške agencije, ki v omenjeni zadevi kot postavko navaja honorar strokovnjaka in medicinsko svetovanje, ne pa plačila letne članarine, kot je zagotovil Bošnjak. Direktor UKC Ljubljana Marko Jug je za televizijo zanikal, da bi vodstvo vedelo za zasebni honorar ali sodelovalo z agencijo iz Hongkonga. Ker je kirurg trenutno na kongresu v tujini, ga bo vodstvo na zagovor povabilo, ko pride nazaj.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.