P.M. | 19. 7. 2022, 11:06

Porast okužb: v bolnišnicah so vse bolj zaskrbljeni, poziv tudi zdravstvenemu ministru

Bobo

Čeprav se zdi, da poletje teče brezskrbno, številke okužb kažejo drugače. Zaradi porasta hospitalizacij in nevarnosti širitve virusa nekatere bolnišnice že prepovedujejo obiske, predlagani so bili tudi strožji ukrepi. 

V ponedeljek so v Sloveniji ob 940 PCR-testih in 8380 hitrih antigenskih testih potrdili 2764 okužb z novim koronavirusom. To je 377 več kot prejšnji ponedeljek, ko so potrdili 2387 primerov okužbe, kažejo podatki sledilnika za covid-19, ki jih ta pridobi od Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ).

Pojavlja pa se tudi vprašanje, ali so trenutne številke realne, saj množičnega testiranja ni.

Nazadnje so več okužb potrdili 4. aprila, in sicer 3433.

Bobo

Zaskrbljenost v Mariboru in drugih bolnišnicah

Kot poroča N1 Info, se v UKC Maribor soočajo z eksponentnim porastom covidnih bolnikov; polovica vseh bolnikov na intenzivni negi je v UKC Maribor.

Zato so prepovedali obiske in podobno kot v nekaterih drugih zdravstvenih zavodih ponovno uvedli obvezno nošenje zaščitne maske.

Namestnica predstojnika Centra za nalezljive bolezni Nacionalnega inštituta za javno zdravje Nuška Čakš Jager je za omenjeni medij že prejšnji teden dejala: "14-dnevno povprečje okužb na 100 tisoč prebivalcev se v Sloveniji dviguje, bližamo se povprečju Evropske unije."

V mariborskem kliničnem centru je trenutno hospitaliziranih 80 covidnih bolnikov.

Povprečna starost pacientov na akutnem covidnem oddelku v UKC Maribor znaša 82,9 leta, na covidnem intenzivnem oddelku pa 75,9 leta.

Okrepljeni pozivi zdravstvenemu ministru

Da so spet uvedli obvezno nošnjo zaščitne maske, so sporočili tudi iz Zdravstvenega doma Kranj. Maske bodo tako obvezne za bolnike in zaposlene. Maske so prav tako spet obvezne tudi v Splošni bolnišnici Jesenice in Kliniki Golnik. Tudi tam so že v veljavi omejitve obiskov.

V ZD Kranj svetujejo tudi spoštovanje že skoraj pozabljenih higienskih ukrepov, kot so razkuževanje rok, vzdrževanje medosebne razdalje in prezračevanje prostorov.

K strožjim ukrepom in k boljši strategiji obvladovanja okužb je zdravstvenega ministra in NIJZ pozvalo tudi Združenje slovenskih organizacij bolnikov z rakom. Menijo, da trenutna strategija "brez ukrepov" ni primerna.

Kako se bo odzval zdravstveni minister Danijel Bešič Loredan?

Kako se bo odzval zdravstveni minister Danijel Bešič Loredan?

Bobo

NIJZ poziva k spoštovanju ukrepov

Zaradi naraščajočega števila okužb s koronavirusom na ukrepe za preprečevanje širjenja okužb znova opozarja tudi NIJZ. Na Twitterju so objavili nov poziv k spoštovanju vseh ukrepov.

Po oceni NIJZ je v Sloveniji trenutno 20.267 aktivnih primerov okužbe, kar je 998 več kot dan prej. 

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord