J. Z. | 15. 7. 2022, 16:28

Golob v boju proti covidu priporoča sonce in slano morsko vodo

Bobo/fotomontaža

Predsednik vlade je poskrbel za nemalo začudenja, ko je v času naraščanja okužb s koronavirusom priporočil kar naravna zdravila, ki so nam na voljo v vročem poletju. Vodja nove posvetovalne skupine nad predlogi ni navdušen.  

Premier Robert Golob je v oddaji 24UR zvečer komentiral naraščanje okužb s koronavirusom in dejal, da je "odlično, da je val sedaj", ker "lahko gremo vsi na morje in se pozdravimo".  

Po njegovih besedah imamo trenutno namreč na voljo "dve naravni zdravili imamo proti covidu-19, in to je vitamin D, sonce, in morska slana voda". Dodal je, da misli resno. "To je, prosim lepo, čista resnica."

Val odzivov na družbenih omrežjih

Premierjeve besede v oddaji so poskrbele za val negativnih odzivov na družbenih omrežjih in pozivov, da se v razpravo o tem vključi stroka. Na Twitterju se odzval tudi epidemolog Mario Fafangel, ki je namesto sonca in soli priporočil sedem drugih ukrepov. 

Bobo

Med drugim vodja nove posvetovalne skupine za covid priporoča cepljenje za vse, še posebej starejše od 60 let, testiranje ob simptomih ter uporabo mask v natrpanih in zaprtih prostorih, v zdravstvenih ustanovah in domovih za starejše. 

Vlada v zagovor premierjevih besed

Vlada je nato na Twtitterju objavila daljše pojasnilo, v katerem so navedli, da je Golob želel poudariti, da je "poletje za spopadanje z virusom ugodnejše, saj lahko naravno pridobimo več vitamina D, ki pozivitvno vpliva na krepitev imunskega sistema. Poleg tega so znani pozitivni učinki morske vode na zdravje in počutje ljudi."

Zapisali so, da se moramo navaditi živeti z virusom brez zapiranja družbe, šol ter brez obveznega cepljenja. "Cepljenje ostaja najboljša zaščita pred težkim potekom bolezni covid-19," so dodali. 

V zadnjih dneh sicer narašča število okužb. Samo v četrtek so v Sloveniji ob 724 PCR-testih in 5304 hitrih antigenskih testih potrdili 1592 okužb s koronavirusim. Umrl je en bolnik s potrjeno koronavirusno okužbo.