J. Z. | 13. 7. 2022, 11:18

Skrivnostni simptom nove različice omikrona, ki se pojavi, ko spite

Profimedia

Po Evropi se hitro širi nova varianta koronavirusa, ki okuženim predvsem ponoči povzroča težave, o katerih doslej še niso poročali. 

Razen v ZDA je nova podrazličica omikrona BA.5 vse bolj prisotna tudi v Evropi. Njena posebnost je, da se lahko okužijo tudi prebolevniki, ki so jim okužbo potrdili pred le nekaj tedni. Znanstvenike pa skrbi, da obstoječa cepiva ne bodo zares učinkovita proti tej različici. 

Nenavaden simptom? 

Čeprav so bila cepiva doslej učinkovita v boju proti najhujšim simptomom okužbe, pa ne preprečijo vedno vseh. Tako okuženi z novo različico v Veliki Britaniji poročajo o novem simptomu, o katerem doslej niso pogosto govorili

Okuženi se namreč ponoči zelo potijo, kar je zanje še bolj naporno, ker je Evropo zajel vročinski val, poroča britanski Mirror. 

Drugi simptomi pa so taki, s katerimi se pri okužbi srečujemo že dve leti in pol: kašljanje, utrujenost, izcedek iz nosu, zadihanost, izguba voha in okusa, glavobol, bolečine v mišicah, driska in slabost. 

Kakšna je nova različica?

BA.5 je podrazličica omikrona, podobna BA.4. Čeprav ni bolj nevaren od predhodnikov, pa se po dosedanjih ugotovitvah raziskovalcev širi precej hitreje.

Prvič so ga odkrili v Južni Afriki februarja letos, le mesec po tem, ko so odkrili predhodno različico. Ta teden je postala prevladujoča različica v ZDA, vse več primerov pa je tudi v Avstraliji. 

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.