J. Z. | 14. 7. 2022, 13:16 | Vir: STA

Koronavirus znova na pohodu: TA starostna skupina najbolj na udaru

Bobo

V Sloveniji, Evropi in po svetu se število okužb s koronavirusom povečuje. Ukrepi, kot so nošenje mask, razdalja, razkuževanje in prezračevanje, še vedno ostajajo le priporočeni.

V Sloveniji so v sredo zabeležili 1738 okužb s koronavirusom, število potrjenih primerov v zadnjih 14 dneh na 100.000 prebivalcev pa je 822, kar je blizu evropskemu povprečju.

Po podatkih ministrstva za zdravje je bilo v sredo zaradi covida-19 na navadnih oddelkih hospitaliziranih 59 bolnikov, na intenzivnih pa sedem. Umrli so trije bolniki s potrjeno koronavirusno okužbo.

"Naši kazalniki tako pri številu smrti kot pri hospitalizacijah in pri številu okuženih v zadnjih 14 dneh so bili do nedavnega pod povprečjem, sedaj pa že dosegamo evropsko povprečje, ki se bliža 1000 na 100.000 prebivalcev v 14 dneh," je v izjavi za medije dejala namestnica predstojnika Centra za nalezljive bolezni Nuška Čakš Jager

Število hospitalizacij narašča 

Število okuženih pri nas je največje v starostni skupini med 15 in 45 let, Slovenija se po številu okuženih bliža evropskemu povprečju.

Tudi število hospitalizacij v Sloveniji rahlo narašča. Za starostno skupino 65 let in več se sicer ne nakazujejo večja tveganja za hospitalizacijo in smrt, se pa nakazuje trend izbruhov v domovih za starejše občane.

Ukrepi zaenkrat priprorčeni 

Čakš Jagrova je poudarila, da so epidemiološki ukrepi, torej nošenje mask, razdalja, razkuževanje in prezračevanje, še vedno priporočeni, da preprečimo širjenje bolezni. Tudi cepljenje je "izjemno pomemben in učinkovit mehanizem za preprečevanje hudih oblik bolezni in hkrati tudi širjenja".

Profimedia

Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) je v torek podaljšala obdobje pandemije, saj je s povečevanjem števila okuženih in možnostjo pojava nove različice virusa položaj še zmeraj resen in za javno zdravje mednarodnega pomena še zmeraj predstavlja visoko tveganje, je povedala Čakš Jagrova.

Povsod prevladuje omikron

Število primerov okužb s koronavirusom četrti teden raste povsod po svetu, razen v Afriki in ZDA, največ okužb pa beležijo v Franciji, Braziliji, Italiji in Nemčiji. Povsod prevladuje različica omikron, in sicer podrazličici BA.5 in BA.4. V Evropi upad števila primerov beležijo na Portugalskem, Norveškem in Finskem.

V Evropski uniji je z dvema odmerkoma cepljenih več kot 70 odstotkov ljudi v celotni populaciji, s poživitvenim odmerkom pa prek 50 odstotkov prebivalcev. V Sloveniji je s poživitvenim odmerkom cepljenih nekaj več kot 30 odstotkov ljudi.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.