14. 6. 2022, 12:22 | Vir: STA

Mariborčani v skrbeh, občina se je odločila za nove podražitve

Bobo

Mestna občina Maribor sporoča prebivalcem, da bodo zneski na položnicah malo višji kot v preteklosti. 

Prebivalcem Mestne občine Maribor se obetajo nekoliko višje položnice za vodo. Mariborski vodovod namreč zaradi več kot petkrat višjih stroškov za elektriko predlaga dvig cene vodarine, ki bi za povprečno gospodinjstvo pomenil 1,54 evra več na mesec. "Za stabilnost vodooskrbe je ta dvig nujen," je povedal direktor Miran Jug.

Podražile se bodo tudi vožnje s pohorsko vzpenjačo

Novo ceno bo mariborski mestni svet potrjeval na seji v četrtek. Pričakovana je tudi podražitev posamičnih voženj s pohorsko vzpenjačo, a je župan Saša Arsenovič ta predlog zaradi nujne dopolnitve gradiva za zdaj umaknil. Ne skriva, da bodo cene zvišali, saj so trenutne nevzdržne. "Mimo tega ne gre. Proračun si v trenutnih razmerah ne more privoščiti sofinanciranja luksuza vožnje z gondolo na Pohorje," je povedal župan.

Profimedia

Poslovanje javnih podjetij sicer kaže dobre rezultate. Mestni svetniki se bodo v četrtek seznanili z lanskim poslovanjem Javnega holdinga Maribor, ki so ga vzpostavili pred dvema letoma z družbami Energetika Maribor, Mariborski vodovod, Marprom, Nigrad, Pogrebno podjetje Maribor in Snaga.

Cene ogrevanja se ne bodo zvišale

Vsa vključena javna podjetja so po besedah direktorja holdinga Andreja Rihterja lani poslovala pozitivno in nad načrtovanimi rezultati, podobno tudi v prvih štirih mesecih letošnjega leta. Holding je preteklo leto zaključil s 100,87 milijona evrov prihodkov in štirimi milijoni evrov dobička pred obdavčitvijo. "Z rezultati smo zadovoljni, a jih je treba jemati z rezervo, saj nas čaka še zelo zahtevna druga polovica leta," je dejal.

Tudi ob koncu tega leta pričakuje, da bodo "v mejah planiranega". Za plin imajo dogovorjeno ceno do konca leta, zato so Mariborčani po besedah župana "do konca leta relativno varni, kar se tiče ogrevanja". A dejstvo je, da so veliki pritiski na cene. "To bomo morali kot skupnost preživeti, če bomo hoteli ohranjati razvojni proračun in javna podjetja pri življenju. Tega bremena ne bo mogel prevzeti ne proračun ne holding," je dejal župan.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.